Last Post

Evenementen

Meldingsformulier


Je was erbij

 

Ierse Vredesschool - Mesen - 15/09/2001

Hieronder een uitgebreide fotoreportage van de officiële opening van de Ierse Vredesschool in Mesen. Na het Ierse Vredespark heeft Mesen er een belangrijke toeristische troef bij. De Vredesschool wil jongeren uit de republiek Ierland en Noord-Ierland naar Mesen brengen. Zij zullen er samen nadenken over allerlei zaken waarvoor zij samen oplossingen zullen uitwerken. Eens terug in Ierland zouden zij op dezelfde manier bruggen moeten slaan tussen de verschillende gemeenschappen.

De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia verwelkomde de hoge gasten.

Van links naar rechts : stadssecretaris Patrick Florissoone, eerste schepen Sandy Evrard, initiatiefnemer Glen Barr, Vlaams minister Renaat Landuyt, provinciegouverneur Paul Breyne, William McCarter (International Fund for Ireland) en burgemeester Jean Liefooghe.

Burgemeester Jean Liefooghe verwelkomde iedereen en vroeg eerst enkele ogenblikken stilte voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten op dinsdag 11 september.

Eerste schepen Sandy Evrard schetste de totstandkoming van de Ierse Vredesschool. De oude lokalen van de gemeenteschool in de Ketelstraat werden omgetoverd tot een schitterend nieuw initiatief.

De opening kon op heel wat belangstelling rekenen. Naast uiteraard heel wat Mesenaars, waren er ook vele prominenten uit de regio en tevens een belangrijke delegatie van Ieren.

Stadssecretaris Patrick Florissoone verzorgde op voortreffelijke wijze de overgang tussen de verschillende sprekers.

Initiatiefnemer Glen Barr hield eraan iedereen te danken die had bijgedragen tot de realisatie van de Ierse Vredesschool. Hij deed tevens een oproep tot een structurele financiering van het initiatief.

Zijn oproep viel niet in dovemansoren. De Ierse Vredesschool kreeg meteen een financiële steun van 50.000 Ierse pond.

De Ierse Vredesschool werd gerealiseerd door werkloze Ierse jongeren. Zij kregen allemaal een getuigschrift uit handen van minister Landuyt.

Minister Landuyt was bijzonder blij aanwezig te kunnen zijn op de offciële opening van de Ierse Vredesschool. Hij beloofde Glen Barr om na te gaan hoe de vraag naar jeugdlogies kon ingevuld worden. Aan burgemeester Liefooghe beloofde hij stappen te nemen om de Stad Mesen actief te betrekken in het provinciale project "Westhoek Vredespark". Laten we allemaal 'Fellow of Messines' worden.

William McArthur, voorzitter van het International Fund for Ireland, was de slotspreker. Dankzij de financiële steun uit het "Wider Horizon's Programme" van deze organisatie kon de Ierse Vredesschool gerealiseerd worden.

De plechtige onthulling van de gedenkplaat :

De Ierse jongeren die de werken uitvoerden samen met de prominenten.

Heel wat belangstelling voor de opening :

De centrale foto in de Ierse Vredesschool herinnert aan de officiële opening van het Ierse Vredespark op 11 november 1998.

Een aantal kaarten schetsen de evolutie van het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Slag om Mesen van 7 juni 1917 neemt hierbij uiteraard een belangrijke plaats in.


Voor inlichtingen over de vredesschool kan men terecht bij Steven Reynaert (toeristische dienst), tel. 057/44 50 40 - E-mail : mesen@pophost.cevi.be

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij".