Last Post

Evenementen

Meldingsformulier


Je was erbij

 

Tentoonstelling / Exhibition 'Mijn soldatenleven 1914-18' - Diksmuide - 09/11/2002

Op zaterdag 9 november werd in Westoria (Diksmuide) de tentoonstelling 'Mijn soldatenleven 1914-18' van de Western Front Association - België onder massale belangstelling geopend.

Oudere mensen spreken nog altijd van de 'Grote Oorlog'. Het was immers een oorlog zoals men die nog nooit had meegemaakt, de hele wereld werd erbij betrokken. In het kleine België zag men Duitsers en Fransen, maar ook Engelsen, Schotten en Ieren, later ook Canadezen en Australiërs, Zuid-Afrikanen, Nieuw-Zeelanders en Amerikanen, zelfs Algerijnen en Chinezen ... Duizenden jonge mensen werden meegesleurd. In het begin leek alles één groot avontuur, even ontsnappen aan het harde werk in de fabriek, op de boerderij of op kantoor. De oorlog zou toch niet lang duren en met Kerstmis zou iedereen weer thuis zijn.Er is heel wat geschreven over die oorlog: regimentsgeschiedenissen, boeken over veldslagen en generaals.

Gelukkig zijn er talrijke dagboeken en getuigenissen bewaard, zodat we ook het dagdagelijkse leven van de soldaat leren kennen. De oorlogservaringen van een Franse 'poilu', een Belgische 'piot' of een Duitse 'Fritz Kraut' zijn gelijkaardig. De vriendschap tussen de mannen die hetzelfde wel en wee deelden, was voor velen zeer belangrijk. Hoe kon men anders een bestaan in de modder, de kou, de vuiligheid blijven verdragen? Elke dag loerde gevaar: gas, een inslaande granaat, sluipschutters, ... Ratten en luizen vormden een dagelijks ongemak en verspreidden ziektes.

Sommigen hadden een fototoestel bij zich. Talrijke kiekjes, soms wat wazig, tonen ons soldaten in hun kleine bezigheden (scheren, eten, spelen, slapen, ...) Samen met dikwijls door familieleden gekoesterde en bewaarde voorwerpen, tonen ze een periode van vernieling, pijn en verdriet, maar ook van heldhaftigheid, hechte vriendschap en hoop.

Meer info over de tentoonstelling vindt U onder de rubriek "Evenementen".

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij".