Last Post

Evenementen

Meldingsformulier


Je was erbij

 

Vlaamse Vredesdag aan de IJzer, IJzertoren - Diksmuide - 11/11/2002

Deze Vredesdag was een organisatie ven het IJzerbedevaartcomité - Verbond VOS

Na een eucharistieviering in de kapel m.m.v. E.H. Philippe Vindevogel en E.H. Robrecht Gheeraert, vond om 15u de 11-novemberplechtigheid plaats in de Joe English-zaal (op het gelijkvloers van de nieuwe toren).

Verwelkoming door Lionel Vandenberghe, voorzitter IJzerbedevaartcomité: "Onze eigen ministers overtreden systematisch onze eigen wetten. Dit is onaanvaardbaar. ... Stop de wapenproductie. Hervorm de wapenindustrie tot vredesindustrie. We blijven bij onze drie doelstellingen: nooit meer oorlog, zelfbestuur en godsvrede"

De thematiek van de kindsoldaten werd behandeld door Gio De Weerd, algemeen secretaris Pax Christi: "De Vlaamse Vredesweek heeft informatie gegeven over het fenomeen kindsoldaten. We hebben een aantal politieke successen behaald en het thema werd in meer dan 500 scholen besproken. Deze inspanningen in het onderwijs zijn zeer belangrijk".

Na deze toespraak werd de videodocumentaire over kindsoldaten getoond die door het magazine "Koppen" van de VRT werd samengesteld. In de reportage komen kindsoldaten uit Myanmar, Uganda, Colombia en Sierra Leone aan het woord.

Bart Carron, kabinetschef van minister Paul Van Grembergen, hield ook een korte toespraak.

Staf Beelen, voorzitter Verbond VOS, gaf een historische duiding bij het thema "Pacifisme" door de eeuwen heen.

Nadien begaf het ganse gezelschap zich naar de crypte van de oude IJzertoren.

Muzikaal intermezzo: Karel Deseure (dwarsfluit)

Bloemenhulde

Toespraak en officiële ingebruikneming van de klankinstallatie en verlichting aan de crypte door Mevr. Marleen Titeca-Decraene, gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen: "Het aansteken van de lichtinstallatie is voor mij een bijzonder emotioneel moment, want ik neem reeds meer dan 40 jaar onafgebroken deel aan de IJzerbedevaarten".


Nadien werden nog de winnaars van de tekenwedstrijd bekend gemaakt.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be