Last Post

Evenementen

Meldingsformulier


Je was erbij

 

Mesen krijgt jeugdverblijfcentrum voor Vrede / Youth hostel for peace to be build at Messines - 14/02/2003

Burgemeester Sandy Evrard dankte iedereen die heeft en zal meewerken aan het project, in het bijzonder minister Renaat Landuyt, Toerisme Vlaanderen, Glenn Barr en alle Ieren en adere mensen die het project steunen. "We'll make sure that John Condon will not be forgotten", aldus de Mesense burgemeester in de Ierse Vredesschool.

Norbert De Batselier, voorzitter van het Vlaams Parlement en burgemeester van de Stad Dendermonde, schonk eerder op de dag een klok voor de Mesense Vredesbeiaard. "Dendermonde en Mesen hebben heel wat gemeen: ernstige schade door de Eerste Wereldoorlog, één of meerdere abdijen en de lakennijverheid".

De voorzitter van het Vlaams Parlement verwees tevens naar de crisis rond Irak: "Ik hoop dat de Verenigde Naties voldoende volwassen zullen zijn om een goeie oplossing te vinden. We zijn voorstander van een beleid van vrede dat leidt tot verzoening, verdraagzaamheid, openheid tot elkaar en uiteindelijk respect voor elkaar".

Glenn Barr, initiatiefnemer van het Ierse Vredespark en de Ierse Vredesschool, sprak zijn grote tevredenheid uit dat de realisatie van het jeugdverblijfcentrum concreet is geworden.

"Here we have an opportunity to reconcile our differences. During World War I, the 16th Irish Division and the 36th Ulster Division were normally ennemies in Ireland. In 1917, they fought side by side to capture Wijtschate and Messines Ridge", aldus de Mesense ereburger. Glenn Barr bracht eerder op de dag een bezoek aan het graf van John Condon, samen met twee familieleden van John Condon.

Glenn Barr las ook een speciale brief voor van de Ierse eerste minister Ahurn, waarin deze laatste volop zijn waardering uitsprak voor het initiatief.

Architect Luc Goedgebeur stelt het ontwerp van het jeugdverblijfscentrum voor.

Onthulling door minister Landuyt.

Renaat Landuyt: "We willen jeugd en toerisme samenbrengen. ... De kostprijs van het centrum bedraagt uiteindelijk 5 miljoen EUR. Toerisme Vlaanderen zal als bouwheer fungeren. De exploitatie zal nadien gebeuren door een vzw rond de Maydon Ebrington Group".

Officiële ondertekening van de overeenkomst door minister Renaat Landuyt,

door Glenn Barr,

door Wim Vanseveren, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen,

en door Sandy Evrard, burgemeester van Mesen.

Van links naar rechts: Sonny Condon, John Condon en Norbert De Batselier.

Het jeugdverblijfscentrum heeft een landelijk karakter en zal plaats bieden aan 120 mensen die er zowel zeer kort als zeer lang kunnen verblijven.

De plattegrond: vooraan het centraal gebouw met ontvangstruimte, het secretariaat, een kleine shop, een grote keuken en een aantal conferentiezalen. Onderaan op de foto vier blokken met telkens appartementen voor 4 personen, met in het midden een centraal plein.

Optocht naar plaats waar het centrum moet komen langs de Nieuwkerkestraat.

De kinderen van de Mesense Vrije Basisschool.

Norbert De Batselier plaatst de Vlaamse vlag,

Renaat Landuyt de Europese,

een vertegenwoordiger van de Maydon Ebrington Group de Ierse vlag,

Glenn Barr de vlag van Groot-Brittannië,

en de Mesense vlag wordt uiteraard door de Mesense burgemeester geplaatst.

De fiere groepsfoto.

De Last Post door enkele leden van de Koninklijke Fanfare van Mesen. Rechts op de foto ereburgemeester Jean Liefooghe.

Links Wim Vanseveren, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen, in gesprek met de 2 familieleden van John Condon. Eerder op dag brachten zij een bezoek aan het graf van John Condon op Poelcapelle British Cemetery.

In het midden Geert Spillebeen, auteur van het boek "Age 14", samen met de Condon's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be