Last Post

Evenementen

Meldingsformulier


Je was erbij

 

Betoging tegen oorlog in Irak / Protest against war in Iraq- Ieper - 20/03/2003

Het Vredesfonds van de Stad Ieper stelde onderstaande platformtekst samen:

Platformtekst voor de Westhoek nav. Oorlog in Irak

Van 1914 tot 1918 was de Westhoek het toneel van Wereldoorlog I. Honderdduizenden soldaten van meer dan 30 nationaliteiten sneuvelden. Na de vaak zinloze veldslagen en de talloze verwoestingen herrees de Westhoek uit zijn as.

Vandaag getuigt de Westhoek met haar musea, militaire begraafplaatsen, oorlogsmonumenten nog dagdagelijks over wat een oorlog met zich meebrengt en schreeuwt de Westhoek dat oorlog niet meer kan.

Als inwoners van deze streek willen wij onze verantwoordelijkheid opnemen door het spreken niet enkel aan het verleden te laten.

Vandaag zeggen wij duidelijk néén tegen de militaire actie die tegenover Irak ondernomen wordt. Geen enkele oorlog is immers gerechtvaardigd. Hoe immoreel is een preventieve oorlog dan wel niet?

Wij engageren ons dan ook om zolang het conflict in Irak duurt door middel van talloze acties uiting te geven aan onze verontwaardiging over de huidige ontkenning van de internationale rechtsregels.

Wij roepen dan ook alle inwoners van de Westhoek op om ieder individueel, binnen zijn/haar mogelijkheden deel te nemen aan acties die op stapel staan of om zelf initiatief te nemen.

Concreet vragen wij aan alle gemeentebesturen in de Westhoek om een witte vlag op te hangen aan het gemeentehuis als vredessymbool. Tevens willen wij de gemeentebesturen vragen om hun inwoners op te roepen om een witte vlag uit het raam te hangen.

Tot slot roepen wij éénieder op om aanwezig te zijn op de wekelijkse actie die ondernomen wordt, en dit gedurende zeker acht weken op acht voor de Westhoek symbolische plaatsen (zoals de Menenpoort, Tyne Cot, het Duits kerkhof in Vladslo, de vredestoren in Mesen, e.a.)

Het vredesfonds van de stad Ieper

------------------

Hieronder enkele foto's van de protestoptocht in Ieper die om 17 uur startte op de Grote markt, verder ging langs de langs Menenstraat,

stil moment onder de Menenpoort.

Nadien het via de Kauwekijnstraat, Cartonstraat, Surmont de Volsberghestraat,
Boezingepoortstraat verder

tot aan de vredespaal bij de Sint-Maartenskerk. Daar lazen Ieperse jongeren, die het initiatief tot deze betoging genomen hebben, een tekst voor.

Vanaf heden wordt iedere donderdagavond om 19 uur, telkens aan een andere symboolplek in de Westhoek (Tyne Cot Cemetery, Duitse begraafplaats Vladslo, etc.) een protestmanifestatie gehouden.

Volgende actie:
- donderdag 27 maart 2003 om 19.00 uur
- Tyne Cot Cemetery, Passendale

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be