Last Post

Evenementen

Meldingsformulier


Je was erbij

 

Nacht van de geschiedenis - Langemark - 25/03/2003

Het graf van duzend en duzend soldaten: onder die noemer nam ook Davidsfonds Langemark op dinsdag 25 maart ’03 deel aan de eerste Nacht van de Geschiedenis.

Langemark: een naam die onverbrekelijk verbonden is met de Eerste Wereldoorlog. De duizenden grafstenen op de verschillende militaire begraafplaatsen zijn er vandaag de blijvende, stille getuigen van. Het ‘Deutscher Soldatenfriedhof’ is één van de beroemdste, maar ook Britse grafvelden laten een diepe indruk na. Na 85 jaar is de geschiedenis, het verhaal dat achter elk monument schuilgaat, voor veel mensen wat vervaagd. Tijdens de Nacht van de geschiedenis wordt het weer scherp gesteld.

Op de Duitse begraafplaats en het Britse Cement House Cemetery in de Boezingestraat kregen de deelnemers een rondleiding bij fakkellicht. Verhalen achter de stenen en de stilte kregen ze van Dany Jonckheere en Robert Missinne, gediplomeerde frontgidsen die vooral gebeten zijn door een brok verleden dat in deze streek zulke diepe sporen naliet. Evelien Jonckheere en Goele Landerwyn zorgden voor de poëzie en muziek. Want een moment van bezinning is hier – zeker in tijden waarin de vrede meer dan ooit bedreigd is – op zijn plaats.

Cement House Cemetery

Bij een warme kop koffie, thee of chocolademelk werd tot slot nog wat nagepraat.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be