Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Commemoration Dunkirk/Battle of Furnes - Veurne - 11/11/2003

Voor de zevende maal werd onder impuls van de Veurnse Revolver & Pistoolschuttersclub de Commemoration Dunkirk/Battle of Furnes gevierd. Dit gebeurde op zondag 9 november 2003, om 11u30, op de Britse begraafplaats naast de brandweerkazerne in de Oude Vestingstraat te Veurne.

Please find below some pictures of the Commemoration of the Dunkirk/Battle of Furnes at Veurne on Sunday, November 9th. 2003

De 'Commemoration Dunkirk/Battle Of Furnes' is de herdening van de strijd die (onder andere) in Veurne, langs het Nieuwpoortkanaal, werd gevoerd eind mei - begin 1940 terwijl de ontscheping onder de naam 'Operatie Dynamo' doorging aan de Belgische kust. Een harde strijd werd gevoerd tussen Engelsen en Duitsers langs de Nieuwpoortvaart. Deze Britse soldaten hadden de opdracht gekregen om ongeveer 24 uur de vijand tegen te houden, zodat de ontscheping kon plaatsvinden. In plaats van 24 uur duurde deze strijd enkele dagen. Daarbij vielen tientallen slachtoffers, die allen begraven liggen op voornoemd kerkhof. Onder hen ook de crew van de Wellington bommenwerper bestuurd door flying officer Rosewarne. Deze laatste was de schrijver van een brief, die later verfilmd werd als "An airman's letter to his mother".

De plechtigheid werd bijgewoond door de plaatselijke burgerlijke overheden, de militaire overheden van België en Groot-Brittanië en Phil Gore; de enige overlevende van de crash die plaatsvond op 28 mei 1944 in Eggewaartskapelle. Om klokslag 12u00 werden de traditionele poppies uitgestrooid door een helikopter van basis Koksijde."

Foto: genomen bij het graf van FO Rosewarne.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be