Last Post

Evenementen

Meldingsformulier


Je was erbij / You were there

 

Bezoek aan de Somme / Visit the Somme battlefields - 03-04/10/2003

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 oktober 2003 werd door de Provincie West-Vlaanderen een studiereis georganiseerd voor de partnergroep "Oorlog en Vrede in de Westhoek". In deze groep zijn alle partners vertegenwoordigd die in de Westhoek werkzaam zijn rond het thema "Oorlog en Vrede". De reis leidde naar de Somme.

On Friday, October 3rd en Saturday, October 4th, a group of 40 people from the Westhoek visited the Somme Battlefields. All participants are active around the theme of the first world war in the Westhoek region.

Professor Koen Koch bij de site van Fromelles.

Nog in de voormiddag bezochten we de Canadese site van Vimy, meer dan 100 hectaren groot.

Het indrukwekkende monument.

Na de middag bezochten we de site van Serre, een aaneenschakeling van begraafplaatsen. De site is nauwelijks of niet ontsloten.

De soldaten moesten deze heuvel op. Voor velen van hen werd het hun laatste strijd.

Nadien ging het naar Thiepval, het Frans-Britse gedenkteken waar de namen van meer dan 70.000 vermiste soldaten vermeld staan.

Links Franse graven, rechts Commonwealthgraven.

Avondmaal in het stadje Albert en causerie door Koen Koch, een autoriteit inzake de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

Op zondag bzochten we het Historial museum in Péronne.

's Namiddags bezoek aan de indrukwekkende site van Delville Wood waar in één week meer dan 20.000 soldaten sneuvelden. En waar we het Zuid-Afrikaanse museum bezochten.

Na zes dagen in het bos verlieten de Zuid-Afrikanen het bos.

Delville Wood Cemetery.

Tenslotte brachten we een bezoek aan het nieuwe bezoekerscentrum in Beaumont-Hamel waar alles draait rond de slag op 1 juli 1916. Het centrum is bijzonder mooi ingericht en geeft op een mooie manier invulling aan de feiten die zich hier afspeelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

We kregen nog wat uitleg van een gids.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be