Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling / Exhibition "Vottem" - Ieper - 21/08/2004

In opdracht van het Ieperse In Flanders Fields Museum (IFFM) bereidden een beeldend kunstenaar en componist een pakkende hulde voor aan de eerste schokkende confrontatie van de Belgische soldaten met het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog. Honderden landgenoten lieten toen het leven in Vottem bij Luik.

Op 28 juni 2004 zal het precies 90 jaar geleden zijn dat in Sarajevo de Oostenrijkse kroonprins aartshertog Franz-Ferdinand werd vermoord. Het was de onmiddellijke aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Die begon voor ons land met de Duitse inval op 4 augustus 1914. De eerste confrontatie van het Belgisch leger in de eerste dagen bij Luik was een schokkend, traumatisch evenement. Sinds het ontstaan van ons land waren eerder nooit zoveel burgers en soldaten betrokken in daden van brutaal geweld. Het oorlogstrauma zou uiteindelijk vrijwel alle Belgische families treffen. De vier oorlogsjaren zouden niet alleen een grote invloed hebben op het aanschijn van België en Europa, de impact op ons collectief historisch bewustzijn is nauwelijks in te schatten. Onze omgang met oorlog en vrede is er tot op vandaag mee door bepaald.

Schenking

De volgende jaren zullen diverse oorlogsfeiten van ’14-‘18 in de Westhoek hun 90ste verjaardag kennen. Maar het begon eigenlijk allemaal in Luik. Dat uitgerekend Ieper aan dat allereerste begin aandacht schenkt, heeft te maken met een recente, anonieme schenking vanuit Nederland. Het IFFM ontving 22 glasplaatjes en een aantal contactafdrukken. De foto’s tonen dode soldaten die kennelijk werden gefotografeerd voor identificatie van de slachtoffers. Dat lukte ook gedeeltelijk, want op zes van de contactafdrukken staan op de keerzijde namen genoteerd. Verder onderzoek verwees naar één dag en plaats: 6 augustus 1914 in Vottem bij Luik. Het waren allen soldaten van de 11de Gemengde Brigade van het Belgisch leger die op de linkeroever van de Maas de zogenaamde “schansen” tussen de forten van Pontisse en Liers moesten verdedigen. Verdere identificaties zijn momenteel nog aan de gang.

Uniek

In die eerste dagen sneuvelden honderden onervaren Belgische soldaten, geen echte uitschieter in die stroom van chaotisch en meedogenloos oorlogsgeweld. Toch maken de identificatiefoto’s die manschappen uniek. Foto’s van doden werden in die dagen zelden getoond, vaak gewonde gezichten waarop de dood valt af te lezen, zeker niet. De fotograaf probeerde in zijn afdrukken de dood inderdaad te verzachten. Hij hield de achtergrond van de foto’s tegen en retoucheerde waar mogelijk de verwondingen. Restte enkel het gezicht ter identificatie. Maar op de glasplaatjes valt de confrontatie met de schokkende scènes niet te ontlopen. De dode hoofden worden bij de haren voor de camera getild. De assistenten van de fotograaf staan te roken, ongetwijfeld om de geur van ontbinding te verdrijven.

Het project loopt van 28 juni tot 3 oktober 2004 in het In Flanders Fields Museum.

Hieronder een aantal foto's dd. 21/08/2004.

Heel wat bezoekers voor het museum.

Info: IFFM, Grote Markt 34, 8900 Ieper (tel. 057 239 220 of flandersfields@ieper.be)

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be