Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Opgraving vliegtuig / Plane found - Oostvleteren - 01/08/2004

On Sunday, August 1st, a Lightning P-38 plane was excavated that crashed at Oostvleteren on March 20th, 1944.

Het vliegtuig dat op zondag 1 augustus 2004 in Oostvleteren werd geborgen door de bergingsploeg rond Vamertingenaar Wim Huyghe en Dirk Decuypere uit Geluwe, was een Amerikaanse Lightning P-38. Dit was hetzelfde type vliegtuig waarin Antoine de Saint-Exupéry, auteur van onder meer Le Petit Prince omkwam in het Middellandse Zee-gebied tijdens een militaire opdracht op 31 juli 1944. Precies 60 jaar later - op één dag na - werd dus in Oostvleteren hetzelfde type vliegtuig als dat van de beroemde Franse auteur geborgen.

Het opgegraven toestel crashte op 22 maart 1944. In de uren voordien had de piloot 1Lt William Jackson met andere piloten van 364th Fighter Group Amerikaanse bommenwerpers helpen beschermen op de heen- en terugweg van Berlijn. Boven de Hollands-Belgische kust werden twee toestellen van zijn eenheid, waaronder zijn eigen P-38, getroffen door luchtafweergeschut.

Wat er precies met de piloot is gebeurd, wordt nog onderzocht, maar men neemt aan dat de piloot tijdig het toestel kon verlaten, maar toch het leven liet. Hij werd op de Britse militaire begraafplaats van Koksijde begraven en in de jaren daarop gerepatrieerd.

Intussen wordt via de Amerikaanse pers gezocht naar familie van 1Lt Jackson en worden de gerecupereerde wrakstukken gereinigd, die de opgravers zoals bij vorige gelegenheden in de toekomst aan het publiek willen laten zien.

Dank aan Dirk Decuypere voor de info en aan José & Monique Tyteca voor de foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be