Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

14e Vredesconcert / 14th Peace concert - Passendale - 27/08/2004

Hieronder enkele foto's van het Vredesconcert in de Sint-Audomaruskerk van Passendale op vrijdag 27 augustus 2004.

Please find below some pictures of the peace concert at Passendale on Friday, August 27th, 2004.

Standing in Line - Het verhaal van ‘zomaar’ een Brits soldaat…

De eerste keer dat Lester Simpson naar Vlaanderen kwam, in februari 1994, had hij een klein stukje papier bij zich, waarop één woord geschreven stond: “Proven”. Daar, op het Mendinghem British Cemetery, was zijn oudoom Albert begraven tijdens de Eerste Wereldoorlog, en toen hij met Coope Boyes & Simpson werd uitgenodigd voor de Vredesconcerten Passendale, had zijn moeder hem gevraagd, om als eerste lid van de familie dat graf te gaan bezoeken. Voor het Vredesconcert, We’re here Because We’re Here, met ook nog Willem Vermandere en Norbert Detaeye (augustus 1994), schreef Lester twee prachtige composities over dat bezoek: de doedelzakmelodie “Mendinghem” en het lied “Standing in Line”.

Sindsdien is het Britse a capella-trio in Vlaanderen een begrip geworden, ze werden voor nog vier andere Vredesconcerten gevraagd als ook voor heel veel andere optredens, waaronder voor het Folkfestival van Dranouter. CBS is hier terecht een begrip geworden, terwijl de Westhoek voor Jim en Lester, de twee songschrijvers van het trio, een belangrijk onderdeel van hun creatieve wereld en inspiratie is geworden.

Samen met Piet Chielens van het In Flanders Fields Museum, die Lester destijds voor diens eerste bezoek naar Mendinghem bracht, heeft Lester Simpson nu een soort samenvatting gemaakt van tien jaar zingen en schrijven over (de) oorlog. De rode draad is het verhaal van de oudoom met wie het allemaal begon. Via familieoverlevering en historische research is heel wat duidelijk geworden over Albert, maar tegelijk blijven ook nog veel vraagtekens. Toeval en noodlot dingen steeds weer om de gunst. De redenen die Albert naar de oorlog brachten zijn veelvoudig en verschillend.

Daardoor wordt het verhaal van Albert Scrimshaw dat van om het even welke andere Britse soldaat in de Eerste Wereldoorlog. Wat we er ons vandaag bij kunnen voorstellen is zeker maar een fractie van wat de meesten hier hebben meegemaakt. Feit is dat we 90 jaar later, zowel in Vlaanderen als in Engeland nog met de sporen zitten. Wat doe je daar dan mee, vragen Piet en Lester zich af, wat moet en wat wil je ervan overhouden in deze 21ste eeuw?

In het concert wisselden lied, vertelling en beelden van vandaag zowel als uit de oorlog, elkaar af. Ze versterkten elkaar en leggen onverwachte accenten. Het concert bevatte uiteraard de liederen die Lester reeds vroeger voor Albert schreef, maar er was ook ander en nieuw materiaal. Lester Simpson zong en begeleidde zichzelf op accordeon, fluit en kleine en grote doedelzak. Zijn Engelse kompaan Nigel Corbett speelde gitaar, viool en mandoline. De Vlaamse celliste Caroline Steen (ook al bekend van verscheidene Vredesconcerten) was het derde groepslid. Piet Chielens vertelde het verhaal en toonde de beelden die ons van Engeland naar Vlaanderen en terug voeren.

Na afloop volgde een daverend applaus.

Opnieuw een uitverkocht concert. Proficiat aan de organisatoren.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be