Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Ieperietoefening - Poelkapelle - 14/05/2004

Op initiatief van gouverneur Paul Breyne en in samenwerking met het Ministerie van Landsverdediging en de burgemeesters van de gemeenten Staden, Houthulst en Langemark-Poelkapelle vond op vrijdag 14 mei 2004 een demonstratie-oefening van het noodplan 'Ieperiet' plaats in het Kwartier de Wouters (Stadensteenweg 68, 8920 Langemark-Poelkapelle).Sinds half mei 1998 is de ontmantelingsinstallatie van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) operationeel. Ondertussen werd de historische stock van 27.000 projectielen afgebouwd tot bijna 13.000. Verwacht wordt dat deze stock grotendeels tegen 2008 zal ontmanteld zijn. Daarbovenop voert men jaarlijks gemiddeld 600 exemplaren aan chemische munitie aan. Deze worden in de DOVO bij voorrang ontmanteld.

Door een wijziging in werkmethode binnen de DOVO, is een incident met meerdere slachtoffers quasi onmogelijk. Toch blijft de provinciegouverneur verantwoordelijk voor de rampenplanning, nauwlettend toekijken op het actualiseren van het noodplan Ieperiet. Dit plan werd opgesteld om – bij een eventueel incident of bij verhoogd risico daartoe binnen DOVO – zo snel mogelijk de nodige middelen in te zetten. Dit om de veiligheid van de bevolking en in het bijzonder van de directe omwonenden te garanderen, evenals die van de werknemers van de DOVO.

In geval van incident zal het de gouverneur zijn, die de coördinatie opneemt.

Decontaminatie door Dovo: wanneer chemische stoffen vrijkomen worden slachtoffers en hulpverleners eerst ontsmet waarna de eerste zorgen worden toegediend in een hulptent.

De brandweer van Roeselare beschikt over de nodige gaspakken voor interventies waar schadelijke stoffen vrijkomen.

De operationele commandopost of CP-OPS bestaat uit een commandowagen van de brandweer, een voertuig van de politie en een MUG-wagen.

In een latere fase wordt de CP-OPS-zone versterkt door de telecomwagen en bureelcontainer van de de Grote Wacht van de Civiele Bescherming van Jabbeke.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be