Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling "Vrouwen in oorlog" - Langemark - 05/11/2004

Op vrijdagavond 5 november 2004 vond de opening plaats van de tentoonstelling "Vrouwen in Oorlog" in het gemeentehuis van Langemark. De tentoonstelling loopt van 6 tot en met 14 november 2004.

Het is een boeiende tentoonstelling over een niet alledaags oorlogsthema. De tentoonstelling brengt het verhaal van zeer uiteenlopende ervaringen van vrouwen met de oorlog in onze streken. Verschillende facetten van hun rol tijdens de vijandelijkheden werden belicht: van slachtoffer tot strijdaanvoerster en weerbare verzetvrouw. De tentoonstelling zoekt een antwoord op de vraag of de oorlog bijgedragen heeft tot de emancipatie van de vrouw.

Hieronder enkele foto's van de officiële opening:

Verwelkoming door Bart Rambour

en toelichting door schepen Luc Maddelein

De officiële opening

Veel belangstelling.

Daarna ging het richting Cultureel Centrum voor een avondspektakel.

Met woord en muziek schetsten drie artiesten de kracht die vrouwen tentoonspreiden in oorlogssituaties. Dit pacifistisch pleidooi beschouwt de vrouw initieel als slachtoffer. Van uit deze positie werkt zij zich echter op tot de moeder van een nieuw bestaan. Een voordracht door Agnes Bruneel die de vrouw met beeld en klank met haar heel uitenlopende oorlogservaringen in beeld brengt. Veel oorlogsverhalen brengen het aangrijpend relaas van mannelijke soldaten die alles van in de vuurlinie hebben meegemaakt. Vaak wordt daarbij het verhaal van het andere geslacht vergeten. Agnes Bruneel (woord en zang) brengt samen met Geert Valcke (piano) en Rita Maes (klarinet) een aangrijpende evocatie van oorlogservaringen van vrouwen, vroeger en nu. Agnes Bruneel laat u in de ziel van vrouwen kijken, naar de schaduw van de oorlog, maar ook naar de zon van de vrede. De teksten en liederen zijn van Gioconda Belli, Dorothée Sölle, Anton Van Wilderode, Hugo Claus, Pablo Neruda, Herman Van Veen, Stef Bos, Bertold Brecht en anderen.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be