Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Herdenking / Commemoration Pierre Marchant en Lucien Olivier - Zillebeke - 02/09/2004

Begin september vinden allerlei activiteiten rondom “60 jaar bevrijding” plaats. Tijdens een korte plechtigheid in Zillebeke worden twee Franse verzetsstrijders herdacht op donderdag 2 september 2004 om 20u bij hun monumentje in de Zwarte Leenstraat. Exact 60 jaar geleden, dus op 2 september 1944, werden Pierre Marchant en Lucien Olivier door de Duitsers doodgeschoten in Zillebeke. Het tweetal had in het Franse La Madeleine bij Rijsel een Duitse vrachtwagen aangevallen. De bezetter nam hen gevangen en voerde hen per trein naar Ieper. Maar het zwaar geladen stel raakte het talud van Zillebeke niet op en moest ter versterking hulp krijgen van een bijkomende locomotief uit Ieper. Wat er tijdens die gedwongen stop precies is gebeurd, is niet duidelijk. Ofwel bekochten Marchant en Olivier een ontsnappingspoging met de dood ofwel lieten de Duitsers hen gaan maar knalden hen onmiddellijk na hun zogenaamde vrijlating neer. In ieder geval werden de twee Fransen op het talud van Zilllebeke neergekogeld. In de jaren zestig liet IMOS, de oudstrijdersorganisatie van geallieerden en gesticht door de Amerikaanse generaal en latere president Eisenhower, een monumentje oprichten ter ere van de twee Franse verzetsstrijders. Het gedenkteken staat nabij de spoorwegbrug in de Zwarte Leenstraat in Zillebeke.

Nog een klein detail: elk jaar op 11 november komt de broer van Pierre Marchant nog een bloemenkrans neerleggen bij het monument van zijn broer.

On September, 2nd, 1944, Pierre Marchant and Lucien Olivier were killed at Zillebeke. 60 years later a commemoration moment remembered the two French soldiers.

De spoorweg te Zillebeke: enkele tientallen meters verder werden de lijken gevonden.

Rechts de broer van Pierre Marchant.

Annie Compernolle namens de vereniging van oudstrijders.

Ook een aantal kinderen legden bloemen neer.

Deze mensen waren erbij 60 jaar geleden.

De broer van Pierre Marchant plaatst een kaars bij het monument.

De Last Post wordt geblazen.

De nationaal voorzitter van Imos dankt alle aanwezigen.

Herdenking dag op dag 60 jaar later.

Ook schepen Lignel was aanwezig namens het Ieperse stadsbestuur dat toegezegd heeft om het monument een betere zichtbaarheid te geven. Op 11 november 2004 wordt het monument opnieuw ingehuldigd.

De heer Marchant bij het graf van zijn broer.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be