Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Ceremony Royal Irish Fusiliers - Sint-Juliaan - 24/04/2005

Op 24 april vond om 17u.30 in de Hazeweidestraat te Sint-Juliaan een herdenkingsplechtigheid van de Royal Irish Fusiliers plaats.

Zij herdachten hun tientallen soldaten die op 25 april 1915 sneuvelden in de velden tijdens een bestorming vanuit de Roeselarestraat in de richting van het dorp.

Heel in het bijzonder herdachten zij ook Private Robert Morrow VC die tijdens die aanval op deze plaats gewond raakte en de volgende dag aan zijn verwondingen bezweek. Private Morrow ligt op White House Cemetery (Sint-Jan) begraven. Voor vroegere daden van dapperheid ontving hij het Victoria Cross.

De plechtigheid begon onder een fikse regenbui.

Burgemeester Alain Wyffels verwelkomde de Ierse bezoekers.

Daarna gaf Amanda Moreno van het Royal Irish Fusiliers Museum in Armagh uitleg bij de aanval in het algemeen en Private Morrow in het bijzonder.

Geschenken werden uitgewisseld. Omdat er ter plaatse geen herinneringsplakket aanwezig is, verzocht zij een gedachteniskader uit te hangen in de nabije Vrije Basisschool Sint-Juliaan.

Daarna volgde een gebed door E.H. Bart Demuynck en een kransneerlegging. Tot slot zong een delegatie kinderen van de Vrije Basisschool Sint-Juliaan een Engels vredeslied.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be