Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Een avond ‘achter het front’ in Talbot House / An evening at Talbot House - Poperinge - 19/08/2005

During July and August 2005, Talbot House at Poperinge opened its doors on Friday evening. Please find below some pictures of the eveningopening on Friday, August, 19th, 2005.

Vrijdag-avondbezoek aan de Concert Hall van Talbot House
Zomer 2005

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ligt Poperinge een paar kilometer achter het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek. Het Britse leger overrompelt de kleine stad om er het kloppend hart van haar oorlogsmachine te herbergen. Op 11 december 1915 opent Talbot House hier zijn deuren. Razendsnel wordt deze soldatenclub, waar allen zonder onderscheid van rang welkom zijn, hét bekendste ontspanningsoord van het hele Britse leger. In 1917 bereikt het huis het toppunt van zijn succes, en wordt de eerste verdieping van een achterliggend hopmagazijn ingericht als Concert Hall. Avond na avond vinden er cinema- en theatervoorstellingen, concerten, lezingen en debatten plaats.

Op de benedenverdieping van dit gerestaureerde magazijn biedt een permanente tentoonstelling een indringende kijk op het leven van soldaten en burgers achter het front. In die bijzondere maatschappelijke context krijgen de verhalen van Talbot House een diepere betekenis.

Verwelkoming door Dries Chaerle.

Bezoek aan het museum.

Luisteren naar het verhaal van Jeanne Battheu.

De tuin biedt ongetwijfeld wat vredige rust. En alvorens terug te keren naar het front, helpt de verfilming van een levensechte Concert Party om de oorlog nog voor een paar ogenblikken te vergeten…

Deze zomer opent de Concert Hall elke vrijdagavond van juli en augustus haar deuren voor een sfeervol, avondlijk bezoek.

Op vrijdagen 12 en 19 augustus 2005 werd dit avondbezoek bovendien nog extra ingekleed. Talbot Housemedewerker Dries Chaerle leidde ons binnen in het grote, kleurrijke foto-album dat het verhaal vertelt van rustkampen en veldhospitalen, en waarin brief- en dagboekfragmenten getuigenis afleggen van het hemelse leven in ‘Pops’ – maar ook van de helse verschrikking van beschietingen en bombardementen. Na het bezoek aan de tentoonstelling bracht het ensemble Kotjesfolk (Trui Chielens, Kurt Grillet, Wim Chielens, en Dries Chaerle) op de eerste verdieping – in de eigenlijke Concert Hall – een bloemlezing van verhalen en muziek over het leven in en om Poperinge, over Talbot House, en over de Concert Hall. Als vanzelf mondde die muzikale verkenning uit in de vertoning van de Concert Party. En met een glaasje ‘plinketty plonk’ ronden we de avond smaakvol af…

Trui Chielens

Wim Chielens

Dries Chaerle

Een verdiend applaus van het zeer talrijk opgekomen publiek.


More info on http://www.talbothouse.be

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be