Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Ierse Eerste Minister bezocht Mesen - 07/06/2005

De Eerste Minister van Ierland, Bertie Ahern, bracht op dinsdag 7 juni 2005 een officieel bezoek brengen aan de vredesstad Mesen.

Bertie Ahern woonde er een plechtigheid bijwonen op het Ierse Vredespark, ter herdenking van de 88ste verjaardag van de Slag om Mesen op 7 juni 1917, waar Ierse katholieken en protestanten voor het laatst zij aan zij hebben gevochten.

Het Ierse Vredespark werd op 11 november 1998 ingehuldigd door de Ierse Presidente Mary McAleese, in aanwezigheid van de Britse koningin Elizabeth II en het Belgische vorstenpaar.

Het programma voor de plechtigheid van 7 juni was als volgt :

- optocht vanop de markt naar het Nieuw-Zeeland monument

Een vertegenwoordiger van de Ierse ambassade en burgemeester Evrard.

- 12.30 uur : Plechtigheid op het Ierse Vredespark

Arrival of minister Geert Bourgeois

Glenn Barr welcomes Bertie Ahern

The Irish Prime Minister lays a wreath at the tower.

- 13.15 uur : De Ierse Eerste Minister legde samen met Geert Bourgeois, Vlaams Minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme, de eerste steen van het Jeugdhotel dat in opdracht van Toerisme Vlaanderen in Mesen gebouwd wordt.

Laying the first stones of the future youth hotel at Messines.

- 13.30 uur : officiële ontvangst op het stadhuis / At the town hall

- 14.00 uur : Toespraken in de polyvalente zaal, gevolgd door een receptie.

Op de plechtigheden was ook een delegatie aanwezig zijn uit Cyprus en de Balkan, waar ook conflicten zijn tussen de bevolking onderling.

In de “internationale vredesschool” te Mesen worden regelmatig seminaries georganiseerd waar gewerkt wordt rond conflictbeheersing. Het is de bedoeling dat groepen uit Cyprus en de Balkan in de toekomst ook groepen naar Mesen sturen om aan dergelijke seminaries deel te nemen.

Het feit dat Bertie Ahern speciaal uit Dublin kwam naar Mesen, en na zijn bezoek aan Mesen onmiddellijk opnieuw naar Dublin vertrok, toont aan welk groot belang in Ierland gehecht wordt aan de vredesprojecten van de stad Mesen.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be