Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Eerbetoon aan kapitein / Tribute to the captain of All Blacks - Poperinge - 15/03/2005

Please find below some photographs of a tribute by old French rugbyplayers to the grave of David Gallaher, the captain of the All Blacks at Nine Elms British Cemetery at Poperinge. The short ceremony took place on Tuseday, March 15th, 2005.

Bezoek Franse oud-rugbyspelers aan graf van kapitein All Blacks

Op dinsdag 15 maart 2005 bezocht een delegatie van Franse oud-rugbyspelers het Britse militaire kerkhof Nine Elms British Cemetery aan de Helleketelweg in Poperinge. Zij legden een krans neer op het graf van David Gallaher. Deze sergeant-majoor uit het Nieuw-Zeelandse leger was de allereerste kapitein van de nationale rugbyploeg van zijn land - de nog altijd befaamde 'All Blacks' - toen die in 1905 een tournee maakte in Groot-Brittannië.
David Gallaher was 43 jaar toen hij in 1916 besloot om zich als vrijwilliger in te lijven bij de troepen van de geallieerden in West-Europa. Hij was toen al een ervaren oud gediende van de Zuid-Afrikaanse oorlog en zou normaal vrijgesteld worden van oproeping voor de 'Grote Oorlog'.

Zijn jongere broer was echter al gesneuveld in Frankrijk en daarom loog hij over zijn leeftijd, verliet zijn vrouw en achtjarige dochter en sloot zich vrijwillig opnieuw aan bij het leger.

Op 4 oktober 1917 sneuvelde hij in een aanval op het Duitse leger in Passendale. Hij was één van de 18.000 Nieuw-Zeelandse militaire slachtoffers in 1914-'18, op een bevolking van toen nog maar ongeveer 1 miljoen mensen. De 'Kiwi's', de bijnaam van de Nieuw-Zeelandse troepen, waren onder de geallieerde legers bekend voor hun moed.

Ook tijdens de oorlog werd onder de geallieerden legers rugby gespeeld. De All Blacks verloren gedurende al die tijd slechts één match.

In 2000 bracht een delegatie van de All Blacks al een bezoek aan het graf van David Gallaher in Poperinge. Het bezoek van de Franse oud-rugbyspelers kwam er op initiatief van de 'Lille Université Club' (uit het Noord-Franse Rijsel), die ook een rugbyclub heeft.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be