Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Themawandleing / Walk - Beselare - 11/11/2005

Beselare geniet grote bekend als heksenparochie, met zijn tweejaarlijkse heksenstoet, levende folklore en typische gezelligheid. Maar Beselare heeft ook een triest oorlogsverleden, met de totale verwoesting van het dorp in 1917. Van 10 tot 13 november wordt dit herdacht door een hele reeks activiteiten rond ‘Beselare 1914-1918’.

Beselare in oorlogstijd

Begin september 1914 verschenen hier de eerste Duitse patrouilles te paard. Op 19 en 20 oktober 1914 deden geregelde troepen hun intrede en werd de gemeente ook volledig ontruimd. De meeste inwoners vluchtten in de richting van Ieper en Poperinge, om later door te trekken naar Frankrijk. De hele oorlog lag het frontdorp Beselare slechts een paar kilometer achter de Duitse frontlijn. Tussen de ruïnes van het dorp kwamen talrijke commandoposten, logistieke steunpunten en op de gehuchten Molenhoek en Keiberg ook heel wat artillerie. Het meest typische voor Beselare zijn evenwel de tientallen verbandposten met daarbij een 12-tal gelokaliseerde begraafplaatsen. In 1917 werd het dorp, tijdens de Slag van Passendale, volledig in puin geschoten. Vanaf 1919 keerde de bevolking met mondjesmaat terug om te beginnen aan de moeizame wederopbouw. Tegen 1930 was er een nieuw Beselare…

Hieronder een aantal foto's van de themawandeling op vrijdag 11 november in de namiddag.

Please find below some pictures of the theme walk 1914-1918 at Beselare on Armistice Day 2005.

Veel belangstelling voor deze themawandeling en een goede gids.

Stilstaan bij de gedenksteen voor de militaire slachtoffers van Beselare.

Op 11 november 2005 werd ook een nieuw monument onthuld voor een Duitse soldaat. Tot in de jaren ’50 waren er in Beselare nog vijf grote Duitse begraafplaatsen. De doden zijn toen ontgraven en overgebracht naar Langemark en Menen. Op vandaag herinnert in Beselare niets meer aan het oorlogsleed van duizenden Duitse families, nu 90 jaar geleden. Daarom werd op 11 november bij het gemeentelijk oorlogsmonument een originele grafsteen teruggeplaatst. Het gaat om het graf van Leutnant der Reserve Gaede, bij Beselare gevallen op 3 januari 1918.

De gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van Beselare in de Sint-Martinuskerk van Beselare.

Uitzicht op de Reutel- en Polderhoek waar hevige gevechten plaatsvonden in de Eerste Wereldoorlog.

Tot slot enkele reenacters ter illustratie van de kledij en uitrusting van de soldaten.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be