Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Vredesprijs / Linnen Vrede / Documentaire - 11/11/2005

Op vrijdagavond 11 november 2005 vonden nog een drietal activiteiten plaats in de Lakenhalle te Ieper. Hieronder een aantal foto's.

Please find below a few photographs of three activities organized in the Cloth Hall. Main activity was the Peace Award of the town of Ieper for Helen Prejean.

Linnen Vrede

Van 11 november 2004 tot 15 oktober 2005 liep het Mail Art project “Linnen Vrede – duurzaam en sterk”. Mail Art is een kunstvorm die voor iedereen openstaat. Iedereen kan een kunstwerkje maken en met de post bezorgen aan de initiatiefnemer. Nu worden alle ingediende werkjes samengebracht in de tentoonstelling die dezelfde naam zal dragen. Stefaan Van Biesen (beeldend kunstenaar) tekende voor het concept van de tentoonstelling. Deze tentoonstelling zal opgesteld zijn worden in de foyer van de Ieperse lakenhalle. De tentoonstelling wordt op 11 november geopend om 19u30.

Tentoonstelling “Linnen Vrede – duurzaam en sterk”
De tentoonstelling loopt van 11 november tot 4 december. Inkom gratis

Filip Deheegher, vredesambetnaar van de Stad Ieper.

Overhandiging van de vredesprijs stad Ieper aan Helen Prejean

Driejaarlijks reikt de stad Ieper de vredesprijs uit aan een persoon, een organisatie die zich in het recente verleden verdienstelijke gemaakt op het gebied van de vredesthematiek. Jongeren uit Ieper en Vlaanderen kozen uit de vijf genomineerden 2005 Helen Prejean als laureate.

Helen Prejean (°1939) woont en werkt al haar hele leven in Louisiana (USA) en begeleidt er al meer als 20 jaar ter dood veroordeelden. In 1982 kwam zij voor het eerst met een ter dood veroordeelde in contact nadat iemand haar vroeg of zij pennenvriendin wilde worden van Patrick Sonnier, die voor de moord op een tienerkoppel tot de doodstraf was veroordeeld.

Zij bezocht de man op zijn aandringen en zij werd zijn geestelijke begeleider. Zij schreef haar ervaringen neer in het boek: Dead Man Walking, an eyewitness of the Death Penalty in the United States. Deze ervaring maakte van haar een hevige activiste voor de wereldwijde afschaffing van de doodstraf, maar zij zet zich mee vooral in voor de afschaffing van de doodstraf in Amerika en dit omwille van verschillende redenen.
Vooreerst is er de willekeur tussen de verschillende staten. In sommige staten wordt de doodstraf (haast) nooit toegepast, andere gouverneurs zijn ware voorstanders van de doodstraf. Een tweede reden is het racistische karakter van de doodstraf. Het ras van de moordenaar is een bepalende factor voor de doodstraf. Blanke moordenaars worden haast nooit ter dood veroordeeld. Zwarten en Latino’s krijgen eerder dan blanken de doodstraf, zeker als het slachtoffer blank is. Een derde maatschappelijke oorzaak die Helen Prejean ziet is armoede:” Money gets you good defence. That’s why you’ll never see an O.J. Simpson on death row. As the saying goes:” Capital punishment means them without the capital get the punishment.”” Een vierde argument dat Prejean aanhaalt is de drang om problemen in de maatschappij met geweld op te lossen.
Daarnaast mogen wij zeker ook niet vergeten welke impact het reële executeren heeft op de mensen die de executie moeten uitvoeren. Het morele dilemma -Wie van hen heeft het recht om de ter dood veroordeelde te executeren?- is hier duidelijk aan de orde.

Helen Prejean vraagt daarnaast ook aandacht voor de slachtoffers van de moord. Zij hielp slachtofferfamilies van de moorden bij het oprichten van een beweging voor slachtofferverdedigers ‘Survive’ in New Orleans.

Eind vorig jaar publiceerde zij een tweede boek waarin zij het verhaal brengt van twee mannen die onschuldig waren maar toch geëxecuteerd werden: “The Death of Innocents: An Eyewitness Account of Wrongful Execution”.

Professor Koen Koch

Burgemeester Luc Dehaene

De burgemeester overhandigde de de prijs ter waarde van € 25000 aan Helen Prejean.

Een documentaire over Ieper vredesstad

Al meerdere jaren draagt de stad Ieper als tweede naam ‘vredesstad’. Maar weten we nog wel waarom de stad dit predikaat heeft aangenomen, wat is daar de aanleiding toe geweest, wat gebeurt daar rond in Ieper. Met deze documentaire heeft de stad een instrument aangemaakt om aan klassen, jongeren, maar ook bezoekers aan de stad duidelijk te maken waarom Ieper dit predikaat heeft aangenomen, maar evenzeer om ieder op te roepen om ook persoonlijk even stil te staan bij de vredesthematiek.

De première van de documentaire ‘Ieper vredesstad – meer dan het predikaat’ vond plaats in de Koninklijke zaal Lakenhalle op vrijdag 11 november om 19u30.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be