Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Opgravingen / Excavations - Pilkem - 11/11/2005

Het VIOE (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed) heeft in samenwerking met de AWA (Association for world War Archaeology) archeologische opgravingen uitgevoerd in Ieper, langsheen de weg Ieper-Pilkem (Pilkemseweg, Ieper). Het betreft een Brits/Frans en Duits loopgrachtenstelsel (Cake Trench en Helme Trench). Op vrijdag 11 november 2005 kon iedereen een kijkje nemen op de site. Hieronder een aantal foto's.

The Flemish Heritage Institute (VIOE) and the AWA (Association for World War Archaeology) have done an archaeological dig in Ypres, along the road Ypres-Pilkem (Pilkemseweg, Ypres/Ieper). It consists of a British/French and German trenchsystem (Cake Trench and Helme Trench). Everyone could visit the site on Friday, 11 november 2005.

De demarcatiepaal nr. 22 bij de opgravingen van Cake Trench en op de achtergrond de bedreiging van de site: het oprukkende Ieperse industrieterrein. De verste Duitse opmars tussen de Noordzee en de Zwitserse grens werd in de jaren 1922-1925 aangeduid met 'demarcatiepalen' op de belangrijkste punten.

Aan de hand van oude luchtfoto’s en luchtfoto’s van de huidige toestand, werden plaatsen waar men ging opgraven uitgekozen.

Archelogen aan het werk: Cake Trench (de oude Franse en de Engelse loopgraven) opgraven, uitmeten en vastleggen van de vindplaatsen

De gevonden objecten worden nabij de werkcontainer door studenten archeologie van de Gentse Universiteit met koud vingers en een tandenborstel gereinigd.

Tijdens de opgravingen van Cake Trench werden de stoffelijke overschotten van 4 Franse militairen gevonden. Hier worden de beenderen van een Franse poilu onderzocht door een antropologe, om leeftijd, eventuele sporen van verwondingen, ziekten,… vast te stellen.

Enkele gevonden en gereinigde objecten werden tentoongesteld

een Duitse pinhelm (1915)

en Duitse steelgranaten

Eerbetuiging achtergelaten door een Brits toerist op de site

Fragment van een ‘varkensstaart’ (een gedraaide metalen staak die gebruikt werd om de prikkeldraad op te spannen).

en enkele andere gevonden metalen voorwerpen

kogels, textielfragmenten, uniformknoop en sigarettendoos

The German trenches.

Helme trench, de Duitse loopgraaf, lag ca. 150 meter meer naar het oosten

Verschillende granaten, waaronder rechts een geweergranaat

 

Nadat de Britten deze Duitse loopgraaf veroverd hadden (tijdens de slag om Pilckemridge), legden ze smalsporen, dwars door de voormalige Duitse linies aan, om hun oprukkende troepen te kunnen bevoorraden

The British trenches

A frames (omgekeerde A). Hierop werden de duckboards gelegd zodat het water eronder door kon en de soldaten droge voeten hadden.

 

 

De golfplaten die gebruikt werden zijn nog zeer goed zichtbaar.

 

Bekijk hier een kort filmpje van de site.

Dank aan Stefaan Vandenbussche en Luk Dombrecht voor een aantal foto's.

---------

Michael R Platt from Rochdale, England, forwarded us the following pictures:

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be