Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Colloquium "1915 Innocence slaughtered?" - Poelkapelle - 19/11/2005

De deelnemers aan de internationale driedaagse conferentie "1915 Innocence slaughtered?" brachten als slot op de conferentie een bezoek aan DOVO te Poelkapelle om er kennis te maken met de verwerking van de jaarlijkse 'ijzeren oogst'.

Visit of the participants to the international conference "1915 Innocence slaughtered?" to the Belgian Army Ammunition Disposal Unit and facility for dismantling chemical weapons at Poelkapelle.Tijdens een interventie te velde (zo'n 3500 oproepen per jaar) worden alle maatregelen getroffen om de gevonden munitie te stabiliseren en op een veilige manier te verplaatsen naar de ontmijningsdienst. Soms is dit niet mogelijk en moet de munitie ter plaatse onschadelijk gemaakt worden.Het 'museum' van Dovo. In de ontmijningsdienst heeft men een collectie van (onschadelijk gemaakte) stukken en technische beschrijvende fiches zodat men bij twijfel bij nieuwe vondsten kan nagaan om welke stukken het gaat.In deze werkplaats gaat men de binnengebrachte munitie sorteren en manueel reinigen.De kanarievogel van de eenheid is er om, net zoals vroeger in de steenkoolmijnen, de aanwezigheid van gassen duidelijk te maken ;-)

Niet-toxische munitie wordt in afwachting opgestapeld in houten kratten. Later zal deze munitie in springputten tot ontploffing gebracht worden.Elk stuk toxische munitie wordt geïnventariseerd in afwachting van ontmanteling en krijgt een identificatienummer.Bij twijfel (toxisch of niet-toxisch?) komt er een verder onderzoek met röngtendoorlichting.Verder onderzoek is nog mogelijk met een ander apparaat dat de scheikundige samenstelling van de vulling kan nagaan.

Gesorteerde munitie wordt in afwachting van verwerking opgeslagen op platforms onder afdaken. De platforms worden met taluds van mekaar gescheiden. Op de voorgrond nog een bunker van de eerste wereldoorlog.De pompinstallaties om in geval van een ongeval een watergordijn aan te leggen rond de ontmantelingsinstallatie voor chemische munitie.

 

Het voorraadmagazijnHet gebouw waarin chemische munitie ontmanteld wordt. Bemerk de bermen die een schokgolf moeten opvangen in geval van een explosie.Nieuwe recipiënten wachten op hun vulling.Personeelsbescherming bij behandeling van chemische munitieDe controlekamer van de ontmantelingsinstallatieChemische munitie moet doorgezaagd worden tussen het ontstekingsmechanisme en de chemische vulling. Voor deze nauwkeurige plaatsbepaling, maakt men röngtenafbeeldingen. Bemerk bovenaan het ontstekingsmechanisme en onderdaan de chemische vulling.Alle chemische afval (chemische stoffen + alles wat erdoor besmet wordt) komt voorlopig in deze vaten containers.Het magazijn waar de verwijderde chemische stoffen opgeslagen worden in afwachting van verdere verwerking door Indaver.


Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be