Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Herdenking Wapenstilstand / Remembrance Day - Veurne - 11 & 13/11/2005

Hieronder een aantal foto's van de herdenking van de wapenstilstand op 11 & 13 november 2005.

Please find below some pictures of remembrance day at Veurne on Sunday, November 13th, 2005.

Ook in Veurne is het 11-novemberweekend niet onopgemerkt voorbijgegaan.

Op vrijdag 11 november ging de traditionele herdenkingsplechtigheid door aan de monumenten van de helden van de beide wereldoorlogen. Een delegatie van oudgedienden van de Royal Air Force stapte mee op in de optocht.

Op zondag 13 september werd voor de negende keer de 'Remembrance Sunday' georganiseerd op het Britse militaire kerkhof naast de brandweerkazerne in de Oude Vestingstraat, en dit door oudgedienden van de Royal Air Force, in samenwerking met de Revolver- en Pistoolschuttersclub van Veurne, de Furnes War Memorial Association en het stadsbestuur van Veurne.

Tijdens deze plechtigheid werden de talrijke gesneuvelden herdacht die hun leven lieten tijdens de 'Battle of Furnes', die werd uitgevochten eind mei 1940 langs het kanaal Nieuwpoort-Veurne. Tijdens deze gevechten kon de 'Operatie Dynamo' plaatsgrijpen, waarbij meer dan 300.000 geallieerden de terugtocht konden maken naar Groot-Brittanië. De Duitse bezetter kon enige tijd worden tegengehouden, maar kostte wel het leven aan honderden mensen…

Een bijzondere aandacht ging uit naar de crew van F/O V. Rosewarne, die met zijn Wellingtonbommenwerper werd neergehaald in de nacht van 30 mei 1940 boven de Proostdijkstraat te Veurne.
De figuur van Rosewarne zal voor eeuwig verbonden blijven met de geschiedenis van Veurne, en dit onder andere voor wat het squadron betreft waartoe hij behoorde.
Rosewarne was ook de schrijver van de brief die later verfilm werd als 'An Airman's Letter to his Mother'.

Deze plechtigheid werd op traditionele Britse wijze geleid door de Schotse ex-RAF piloot Alister More, en werd bijgewoond door delegaties van Marham, London en Schotland.

Ook de Lancaster-veteraan Phil Gore (bijna 86 jaar) had de overtocht ondernomen met zijn familie om de ceremonie bij te wonen en nog een bezoek te brengen aan de graven van zijn bemanningsleden.

Benevens de traditionele bloemen neerlegging, werd een passende hulde gebracht door de Belgische Luchtmacht.


Tijdens de receptie werd aan de heer burgemeester van Veurne een maquette aangeboden van de Wellington waarmee de crew van Rosewarne destijds verongelukte.

Ook de heer Michel Buyle uit Veurne, lid van de vereniging van de Korea-Veteranen kreeg een aandenken overhandigd namens deze internationale vereniging.

Door het FWMA werd het erelidmaatschap aangeboden aan Phil Gore.

Aan de genodigden werd daarna een WWI-meal aangeboden met soldatengerechten uit de oorlog, geserveerd in 'gamellen'.


Dank aan José Clauw voor de info en foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be