Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Partnership Defensie / Ministry of Defense - Zonnebeke - 08/11/2005

MEMORIAL MUSEUM PASSCHENDAELE 1917 SLUIT PARTNERSHIP MET MINISTERIE
VAN LANDSVERDEDIGING

Op dinsdag 8 november 2005 kwam de heer Godin, stafche van de Minister van Landsverdediging, Andre Flahaut, naar Zonnebeke voor de ondertekening van een partnership met het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Passchendaele 1917 is een begrip in de wereldgeschiedenis. In honderd dagen verbeten strijd werden hier bijna een half miljoen soldaten buiten gevecht gesteld voor een terreinwinst van nauwelijks acht kilometer. In 2004 opende de gemeente Zonnebeke haar 'Memorial Museum Passchendaele 1917', dat intussen al meer dan 60.000 bezoekers over de vloer kreeg. Tegen september 2006 wordt ook gewerkt aan een gloednieuw bezoekerscentrum bij Tyne Cot Cemetery. Deze grootste begraafplaats van de Commonwealth in Europa is jaarlijks goed voor bijna 200.000 bezoekers. Verder wordt tussen het museum en Tyne Cot een oude spoorwegbedding ingericht tot thematisch wandel- en fietspad rond de grote aanval van 4 oktober 1917.

Langs het traject zullen verschillende relicten van bunkers en loopgraven te zien zijn. Een groots herdenkingsprogramma van 90 jaar Slag van Passendale in 2007 vormt het sluitstuk op al deze projecten. De herdenking past helemaal in de initiatieven die thans ontwikkeld worden door het departement 'Herinnering en Communicatie' van het Ministerie van Landsverdediging.

De samenwerking tussen de gemeente Zonnebeke (Memorial Museum Passchendaele 1917) en het Ministerie van Landsverdediging zal vorm krijgen op drie werkvlakken;

1. de educatieve ontsluiting van het oorlogserfgoed in Zonnebeke, meerbepaald de adoptie van de gemeentelijke crypte door basisschool De Zonnebloem, de ontwikkeling van een educatief pakket voor de oude spoorweg Zonnebeke-Passendale en de algemene inpassing van het museum in de educatieve werking van het departement 'Herinnering en Communicatie'.

2. een jaarlijkse sensibiliseringscampagne bij de bevolking in verband met het vinden en ophalen van onontplofte oorlogsmunitie uit de Eerste Wereldoorlog door de ontmijningsdienst DOVO, in onze streek jaarlijks nog meer dan 200 ton !

3. de ondersteuning door het Ministerie van Landsverdediging van de herdenking 1917-2007, 90 jaar Slag van Mesen - 90 jaar Slag van Passendale, georganiseerd door de gemeente Zonnebeke en verschillende partners

Van de herdenking 1917-2007 is een aparte brochure beschikbaar en na het persmoment zal de Minister naar de gemeentelijke crypte gaan voor de adoptie door het 5de leerjaar van De Zonnebloem.

Dank aan Eric Flamand door de foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be