Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Opening café-barak - Diksmuide - 21/04/2006

Please find below some pictures of the opening of a restaured house which was used after the war. The opening took place at Diksmuide on April, 21st, 2006. The house has been placed just aside the Yser tower.

Op vrijdag 21 april 2006 vond de opening plaats van café-barak "Onder den toren" aan de IJzertoren te Diksmuide. Hieronder een aantal foto's.

Verwelkoming door Walter Baeten, voorzitter van het IJzerbedevaartcomité: "Vandaag openen we de barak-café "Onder den toren". Het is een café zonder bier maar met echte cafépraat. De teksten werden door de gewezen bewoners ingesproken, elk in hun eigen dialect. De reconstructie gebeurde 100% historisch correct."

De voorzitter dankte ook allen die hadden meegewerkt aan dit project, namelijk Johan Vandewalle, het VTI van Diksmuide, Philippe Oosterlynck en Franckie van Rossem alsook de talloze andere medewerkers. Hij verwees ook naar de brochure die Dirk Demeurie, secretaris van het IJzerbedevaartcomité en Johan Vandewalle hadden samengesteld.

Johan Vandewalle: "Iedereen kent mijn fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog en in het bijzonder voor het ondergrondse erfgoed. Ik mocht recent heel wat waardering vanuit Engeland ervaren. We hebben 3 barakken gedemonteerd. Bij de afbraak hebben we heel wat interessante zaken ontdekt. O.a. dat het hout werd aangevoerd vanuit Canada."

Hij vervolgde: "De barakken waren ontworpen als bouwpakketten. Veel hout was in slechte staat en moest behandeld worden samen met het VTI van Diksmuide. We hebben er zeer veel tijd in gestopt. En we kunnen vandaag de opening vieren, en dit precies op mijn verjaardag."

Peter Peene, nationaal voorzitter van het Davidsfonds, was de volgende spreker van dienst: "Ik herinner mij veel verhalen van mijn 2 grootvaders waarvan er 1 soldaat was en de andere de oorlog als kind heeft beleefd. Ze hebben me ook heel wat foto's getoond."

"Geschiedenis boeit vandaag heel wat mensen. Hoe komt dat? Omdat geschiedenis veel meer een verhaal van mensen is geworden. Met het Davidsfonds hechten we veel belang aan geschiedenis. Onze initiatieven kunnen op veel belangstelling rekenen. Historische kennis, inzicht en bewustzijn zijn nodig om het heden te begrijpen. De marsen in de Westhoek die plaats vonden na de invasie in Irak, tonen dat de Westhoek het eerst lessen trek uit het verleden", aldus de Langemarknaar.

Piet Chielens, coordinator van het In Flanders Fields Museum, was de laatste spreker en behandelde het belang van het behoud van erfgoed.

"Na de oorlog waren er in West-Vlaanderen 65.000 woningen nodig. In 1915 werd hiervoor reeds het Prins Albertfonds opgericht. Maar na de oorlog waren er slechts 150 woningen ter bschikking omdat de oorlog alles had opgeëist, het transport zeer moeilijk was en het budget veel te klein was. In 1919 waren er ongeveer 2.500 woningen gebouwd voor ± 6.000 gezinnen. Het verhaal van deze woningen stelt de mens centraal. We zijn in een nieuw tijdperk waar de levende getuigen afwezig zijn. Nu de mensen verdwenen zijn, moet je de mens de plek geven die hij verdient", aldus Piet Chielens.

Hij vervolgde : "We doen dat bv. met het landschap van de Westhoek. Maar ook de aandacht voor het materiële is zeer belangrijk. Deze nieuwe ankerplek laat toe om het verhaal van de mensen te kunnen vertellen. De materiële bewijzen helpen ons om de lessen uit de oorlog te blijven trekken. En we zijn op de goede weg zoals de ontwikkeling van het dossier rond de A19 bewijst."

Een nokvol auditorium.

Officiële opening door schepen Jan Colaert van Diksmuide.

Voorzitter Baeten mag de deur openen.

Toelichting door Anna Vuylsteke, geboren in 1915. Zij woonde van 1919-1922 in een barak.

Enkele beelden uit de noodwoning.


Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be