Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Van The Bluff tot Die Grosse Bastion - Zillebeke - 09/04/2006

Please find below some pictures of the exhibition "The Last Witness" at the visitor's center the Palingbeek at Zillebeke on Sunday, April 9th, 2006.

De Laatste Getuige: sporen van WOI in het landschap van het provinciedomein De Palingbeek.

Na de opening op vrijdag 07 april 2006 van de grote – tijdelijke - tentoonstelling ‘De Laatste Getuige: Het Oorlogslandschap van de Ieperboog’, werd op zondag 09 april 2006 in het bezoekerscentrum De Palingbeek (Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke), een kleine, permanente tentoonstelling rond sporen van het oorlogslandschap in het huidige provinciedomein geopend, en werd een nieuwe wandelbrochure (uit de gloednieuwe reeks: ‘verhalen voor onderweg’ voorgesteld.

In aanwezigheid van ondermeer provinciegouverneur Paul Breyne, gedeputeerde Jan Durnez (voorzitter van het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels) en Schepen Frans Lignel (onder-voorzitter van het Regionaal landschap West-Vlaamse Heuvels).

Wim Mestdagh (Sectiehoofd NME van de provincie West-Vlaanderen)

Leidde de sprekers in:

Gedeputeerde Jan Durnez

Coördinator IFF-museum Piet Chielens

En wetenschappelijk medewerker IFF-Museum Dominiek Dendooven

Tijdens de speeches stonden de tafeltjes eenzaam wachten op de binnenkoer van het bezoekerscentrum

en waren zowel de politici,


als de andere genodigden één en al aandacht voor de sprekers.

Daarna kregen de aanwezigen de kans om de tentoonstelling te bekijken en ondertussen te genieten van een receptie (met o.a. Wereldwinkelwijn en fruitsap).

Ondertussen kregen de aanwezigheden ook een exemplaar van de wandelgids ‘Van the Bluff tot die Grosse Bastion’.

Deze gids is de eerste publicatie in de gloednieuwe reeks ‘Verhalen voor Onderweg’. Het is een initiatief van het project Oorlog en Vrede in de Westhoek in samenwerking met het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels.

Deze reeks kwam tot stand omdat de mensen zich meer en meer bewust worden van de plek waar ze wonen: interesse voor hun nabije omgeving, interesse ook voor het verhaal van hun streek. Bewoners en ook bezoekers willen het landschap onderweg kunnen lezen. Ze hebben behoefte aan diepgaandere informatie over bepaalde thema’s. Vele sporen in het landschap wijzen immers nog naar het rijke verleden van de streek. De publicatie ‘Van The Bluff tot Die Grosse Bastion’ is één van de verhalen die de wandelaar onderweg wijst op een aantal aanwijsbare sporen van WOI in De Palingbeek. Het landschap als laatste getuige van deze oorlog.

De gids kost € 3,00 en is te verkrijgen in het bezoekerscentrum De Palingbeek (057-23 08 50) of bij het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels (057-23 08 50).

In de loop van 2006 worden nog drie andere gidsen uitgegeven, o.a. de Slag om de Kemmelberg, een Sagen en Legende wandeling in Krombeke en een Grenswandeling in Abeele.

Om 14u00 worden de aanwezigen in groepjes ingedeeld.

Met als gidsen Piet Chielens (IFF-museum), Dominiek dendooven (IFF-museum) en Hannelore Decoot (oorlog en vrede in de Westhoek)


Ann Vansteenhuyse (RLWH) neemt de kleinsten onder haar hoede.

Info en foto's: Luk Dombrecht - RLWH

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be