Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Museumweekend - Zonnebeke - 21/04/2006

Please find below some pictures of the offical opening of the museumweekend at the Memorial Museum Passchendaele at Zonnebeke.

Hieronder een aantal foto's van de officiële opening tijdens het museumweekend te Zonnebeke op zaterdag 22 april 2006.

Meer dan 150 reenactors uit vele verschillende landen waren aanwezig te Zonnebeke.

Het ensemble Gruppetto speelt een inleidend deuntje.

Een bomvolle zaal.

Verwelkoming door Franky Bostyn, museumconservator.

Toespraak door burgemeester Dirk Cardoen: "Sedert de opening van het museum in april 2004 mochten we reeds 76.000 bezoekers verwelkomen. Het museum is een succesverhaal. Maar we bouwen verder aan onze infrastructuur met het onthaalcentrum op Tyne Cot Cemetery, de ontsluiting van de oude spoorwegbedding door de Provincie en onze inspanningen voor het wetenschappelijke aspect van de oorlog met de Passendale Archives."

Hij vervolgde: "In 2007 vieren we 90e verjaardag van de slag om Passendale met meer dan 40 evenementen. Ik wil bij deze uitdrukkelijk Gunter Pertry, gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen, danken voor zijn steun aan de projecten van de gemeente Zonnebeke".

Toespraak door luchtvaartdeskundige Walter Pieters die een overzicht gaf van het aantal vliegtuigen en piloten in de periode 1917. Hij schetste enkele evoluties in de luchtvaart waarbij hij vermelde dat in juli 1917 meer dan 100 vliegtuigen boven Zonnebeke en omgeving streden om de heerschappij in het luchtruim.

Enkele beelden uit de film geemaakt voor het openingsweekend.

Dank aan Bernard Deneckere,

Generaal Hardy,

Albert Filips

en de familie van Harry Van Dorsen (Nederland) die hun zeer uitgebreide collectie schonk aan het museum.

Toespraak door gedeputeerde Pertry: "Het museum heeft zich ontwikkeld tot een dynamisch museum. Met de ontsluiting van de spoorwegzate en de onthaalstructuur zullen nieuwe stappen gezet worden. Dit dankzij de inzet van de gemeente en de steun van vele partners waaronder de Provincie West-Vlaanderen."

Hij vervolgde: "4 jaar geleden werd het project Oorlog en Vrede in de Westhoek opgestart. Het is tijd voor een evaluatie. We doen dit aan de hand van het onderzoek dat nu door Westtoer wordt gevoerd. We doen een telling van het aantal bezoekers op 10 lokaties en tevens een enquête naar de tevredenheid, het verwachtings- en het bestedingspatroon van deze bezoekers".

Tot slot zie hij: "De resultaten zullen duidelijkheid moeten geven over de impact van het project en moeten in het voorjaar van 2007 beschikbaar zijn. Ze zullen de basis vormen voor het vervolg van Oorlog en Vrede in de Westhoek. Inmiddels werd ook een nieuwe stuurgroep opgericht. Zeer belangrijk zijn netwerking en samenwerking, waarbij door steun aan individuele initiatieven het netwerk verder versterkt moet worden".

Op naar het museum

voor de eerste opening.

Conservator Franky Bostyn geeft toelichting bij de meest opvallende stukken.

Het tweede deel geeft een overzicht van de belangrijkste piloten uit de Eerste Wereldoorlog.

Opening door burgemeester Cardoen en de Nieuw-Zeelandse ambassadeur.

Nog enkele beelden van de receptie. Uiterst recht Freddy Declerck, medeorganisator.

Ook Oswald Maes was erbij.


Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be