Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Remembrance - Zillebeke - 06/06/2006

Op dinsdag 6 juni 2006 hielden de Vrienden van het In Flanders Fields Museum een Remembrance te Zillebeke. Deze herdenkingen hebben tot doel elk jaar enkele gesneuvelden te huldigen op de datum van hun overlijden. Zo willen ze de vele anonieme namen op de gedenkstenen een "gezicht". Men luistert naar het persoonlijke verhaal en betuigt zijn respect door een kransnederlegging en het spelen van de Last Post.

The aim of these remembrances is to mark our respect to some of the fatal casualties on the date of their death. Therefore the numerous anonymous names on the headstones are personalised. We listen to his (or her) personal history and pay our respect by laying a wreath and playing the Last Post.

Dinsdag 6 juni om 19.00 u.:
Samuel Boyd
Private No. 14110 2nd Bn Royal Scots
+ 15 september 1915
Diende als S. Robinso (de naam van zijn moeder) / Served as S. Robinso (his mother's name)
Sanctuary Wood Cemetery, Zillebeke

Enkele algemene foto's van de begraafplaats.

Het graf van Gilbert Talbot.

Toelichting bij het leven van Samuel Boyd door Piet Chielens.

Zeer weinig is bekend over Samuel (Sam) Boyd. Hij is een van de vele 'vergeten' lerse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Hij komt uit een gezin van vier broers uit het graafschap Londonderry (Noord-lerland). Hij nam dienst onder de naam van zijn moeder Robinson, in het Royal Scots Regiment in Edinburgh, waar hij toen werkte. Waarom hij diende onder een schuilnaam is niet bekend. Op 7 december 1914 vertrok hij naar het front.

Hij werd ingedeeld bij het 2de bataljon, een eenheid van beroepssoldaten die gaandeweg werd aangevuld met nieuwe rekruten. Het 2de bataljon was ingedeeld bij de 8ste infanteriebrigade in de 3de Divisie. Vanaf december 1914 diende de 3de Divisie in Vlaanderen. Eerst in de sector voor Wijtschate, daarna bij Sint-Elooi, Hoge en Sanctuary Wood.

Op 25 september 191 5 kreeg de 3de divisie, tussen Hoge en Sanctuary Wood, de opdracht om samen de 14de divisie, op de Bellewaarde Ridge, een aanval uit te voeren die moest dienen als een afleidingsmanoeuvre voor de Slag bij Loos, waar de Britten die dag een grote aanval en doorbraak planden. De bedoeling van de aanval was om te beletten dat de Duitsers reserves van bij leper zouden kunnen wegtrekken om te gaan helpen bij Loos. Het plan mislukte jammerlijk.

Na een ontploffing van drie Britse dieptemijnen rond 4 uur 's morgens, in het hoog gelegen Zuidoosten van het bos, werd dit gebied ingenomen door het 2e bataljon Royal Scots en het 1e bataljon Royal Scots Fusiliers. De hele Duitse bezetting, zo'n 182 manschappen, was er door de ontptoffingen van de kaart geveegd. In het Noorden van het bos wist het 4e bataljon Gordon Highlanders de strategische 'Höhe 55' of 'Abraham Heights' te veroveren.

De drie andere bataljons van de 3e divisie verging het minder goed, zij raakten niet of slechts amper door het prikkeldraad in het niemandsland.

Om 8u30 ondernamen de Duitsers van het IR 172 en 132, die zich aan Stirling Castte hadden gehergroepeerd, een eerste tegenaanval. Hun doel was het 4e Gordon Highlanders, die diep waren doorgedrongen, maar op hun flanken niet werden gedekt. Het bataljon kreeg een hevige artilleriebeschieting te verwerken en werd langs alle kanten aangevallen. Wie dit kon haastte zich terug naar de eigen linies, maar 100 doden en 100 krijgsgevangenen bleven achter. Tegen de middag was nog enkel de Zuldoosthoek van Sanctuary Wood, waar de Royal Scots waren, nog in Britse handen. Dit gebied werd na de middag zwaar onder vuur genomen. Tijdens een tegenaanval van de Duitse infanterie werd het garnizoen Royal Scots met handgranaten uit de veroverde stellingen gedreven. Tegen 16.30u. waren alle Britse troepen terug in hun eigen loopgraven.

Drie dagen later lieten de Duitsers vanuit de heroverde derde mijnkrater zelf een diepe mijn ontploffen, waardoor ze de Britse stellingen verder westwaarts konden drijven tot aan de rand van Zouave Wood. De hele passage werd zowel bij Bellewaarde als bij Hoge en het Sanctuaria Wood afgehandeld door het aanwezige Duitse garnizoen. Geen enkele reserve werd dus tegengehouden in de saillant.

De kostprijs voor de Britten was wel erg hoog. Er waren meer dan 3500 verliezen waarvan ruim 1400 doden. De Royal Scots leden op 25 september 300 verliezen waarvan 89 doden. 51 onder hen worden herdacht op de Menenpoort. Sam Boyd is een van hen.

Bekijken van luchtfoto's.

En het blazen van de Last Post door de klaroeners van de Ieperse brandweer.

The Exhortation.

They shall grow not old, as we that are left grow old.
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning.
We will remember them.

Neerlegging van een krans.

's Avonds woonde de familie nog de Last Post bij in Ieper.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be