Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Smokes for soldiers - Wervik - 30/03/2006

Please find below some pictures of the inauguartion of the exhibition "Smokes for soldiers" at the National Tabacco Museum at Wervik.

Hieronder een aantal foto's van de opening van de tentoonstelling "Smokes for soldiers" op donderdag 30 maart 2006 in het Nationaal Tabaksmuseum te Wervik.

Inleiding door Vincent Verbrugghe, coordinator van het museum.

Inleiding door schepen Stefaan Vansteenkiste: "In Wervik is er veel te doen. Deze week mochten we nog de 3e editie van de evenementenkalender in de bus ontvangen en er zijn natuurlijk de zondagen van het Tabaksmuseum. Een bezoek wordt gekoppeld aan een concert. En er zijn diverse andere intiiatieven in onze stad".

De schepen verwees ook naar het Leggett-monument te Geluwe, waarvan een kopie onlangs in Australië werd geplaatst.

Gastspreker van de avond was Wervikaan Roger Verbeke: "Bijna elke soldaat was een roker. Het was een primaire vorm van ontspanning. De tabaksdoos ging vlot rond. In de 52 oorlogsmaanden nam het verbruik van tabak toe. En dit niet alleen om de stank of de muggen te verdrijven. Vele groepsfoto's tonen soldaten die aan het roken zijn. Er werd ook gekauwd en gesnoven".

Hij vervolgde: Het basisrantsoen van de Belgische soldaat bevatte 20 gram tabak of 5 losse sigaretten. Dagelijks werd alsu 3.300 kg tabak verbruikt. Er was een voorraad van 21 miljoen sigaretten (in Calais). Er waren extra's n.a.v. feestdagen, giften, zendingen van het thuisfront, ... De soldaten zorgden zelf voor de attributen als pijpen, aanstekers, kokers, dozen, ..."

Burgemeester Goos opende officieel de tentoonstelling.

Een volle zaal.

En veel belangstelling voor de ± 300 collectiestukken die tot 31/10/2006 te bezichtigen zijn te Wervik.

Zicht op enkele vitrinekasten.

De affiche van de tentoonstelling.


Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be