Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Nieuw boek / New book - Veurne - 31/03/2006

Please find below some pictures of the presentation of the new book "Minnaars in Waanzin" of Willy Spillbeen at Veurne on March, 31st, 2006.

Op initiatief van de Veurnse bibliotheek, met medewerking van Davidsfonds Veurne, kwamen meer dan 150 aanwezigen vrijdagavond opdagen voor de voorstelling van “Minnaars in Waanzin” de nieuwste roman van Willy Spillebeen, met Veurne als decor en volledig gebaseerd op historische feiten en personages.

Algemeen is bekend dat Spillebeen, afkomstig uit Westrozebeke en wonende in Menen, zeer geboeid is door de eerste Wereldoorlog in de Westhoek en hieraan meerdere romans heeft gewijd, ondermeer De Heuvel (2002) over de mijnenslag rond Hill 60 in Zillebeke..

In “Minnaars in waanzin” komt opnieuw oorlogsgeweld aan bod, nu in en rond het stadje Veurne, tijdens de beide wereldoorlogen.

Spillebeen brengt in deel één (1913 – 1918) zijn visie op de laatste onthoofding in ons land (26/3/1918) van onderofficier Emiel Ferfaille uit Menen die zijn verloofde de Veurnse Rachel Ryckewaert had vermoord.

In deel 2 (periode 1940 – 1946) komt de Veurnse jonge meid Lucrèce Vanbillemont centraal te staan; ze was verloofd met Staftje Terneu, een Zivilfahnder (soort Gestapo). Lucrèce wordt wegens verklikking in de nasleep van wereldoorlog II geëxecuteerd in Brugge op 9 februari 1946.

Tijdens de voorstelling van het boek werden tekstfragmenten gedeclameerd door Kristien Vandecasteele en interviewde Johan Decadt auteur Willy Spillebeen nopens inhoudelijke en juridische aspecten van de dubbelroman. Achteraf werd officieel het eerste exemplaar overhandigd door lokaal Davidsfondsvoorzitter Marc Vandendries aan auteur Willy Spillebeen. Een receptie en drukke signeersessie sloot deze literaire avond af.

Info: Johan Decadt - Foto's: Ludo Tyteca.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be