Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Oude munitie / Old ammunition - Passendale - 05/05/2006

Het is bijna niet te geloven wat landbouwers in de Westhoek ieder jaar weer opnieuw aan oude munitie naar boven ploegen. Tijdens mijn bezoek aan Passendale in de eerste week van mei trof ik tijdens een korte wandeling in de buurt van Tyne Cot Cemetary de op hieronder vermelde foto's gefotografeerde munitie aan. Het lag gewoon langs de weg. (Maagdestraat, Tynecotstraat, 's-Graventafelstraat).

Hoe lang zou dit, inmiddels zo'n 90 jaar na de Eerste Wereldoorlog, nog doorgaan? Het maakt pijnlijk duidelijk dat er destijds onvoorstelbare hoeveelheden munitie verschoten moeten zijn waardoor het, nog los gezien van alle andere ellende, voor allen die daar gevochten hebben een gruwelijke hel geweest moet zijn, die ons voorstellingsvermogen te boven gaat en alleen te begrijpen was voor hen die er destijds gevochten hebben. Laten we hen nooit vergeten.

Noot van de redcatie: de landbouwers plaatsen de munitie langs de weg, verwittigen de lokale politie die op zijn beurt DOVO verwittigt. DOVO komt de munitie dan ophalen.


Dank aan Ad Teeuwen voor de info en foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be