Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Duitse schuilplaats / German shelter - Mesen - 11/11/2006

Recently a German shleter was discovered at Messines. Please find below some below a few photographs taken on Saturday, November 11th, 2006. Teh site is situated along the road Mesen-Ploegsteert, not far from the Irish Peace Park at Messines.

De landbouwer Michel Bonte uit Ploegsteert was met zijn bietenmachine aan het werken, op het land gelegen in de Armentierssteenweg te Mesen, schuin tegenover de Ierse Toren, toen hij plots inzakte. Hij waarschuwde de vorige landbouwer Roger Mahieu. Hij dacht dat het met WO 1 te maken had. Marino Mahieu (neef van Mahieu R.) van het Geschiedkundig Museum Mesen startte met een vrijwillig team de eerste opgraving en volgde de opening naar beneden, die in feite de schoorsteen was van de schuilplaats. Na 1 meter graven botste het team op kasseien. Het team is praktisch zeker dat het over een Duitse schuilplaats gaat.

De plaats werd door de politie afgesloten uit vrees dat dieven de schuilplaats verder zouden leegplunderen. Het onderzoek van het Geschiedkundig Museum Mesen kwam met volgend resultaat: “De houten constructie is in vrij goede staat bewaard gebleven en werd vermoedelijk gebouwd in 1915. De houten vloer leek met strooi bedekt maar in feite ging het over schaafhout die op de bodem lag, op een diepte van 3.50 meter. De ruimte is 2 meter op 3 en met twéé ingangen met houten trap. Dit is een typisch Duitse constructie (betonnen bunkers werden in de zelfde stijl gebouwd eind 1915 -1916). De grootste eikensteunders hebben een dikte van 40 op 40 cm, houten wanden, een plafond op 1.70 hoog (voor kleine soldaten!) ) is in eiken balken.

Een projectiel uit WO 1 dat landbouwers in de Westhoek nog bijna dagelijks terugvinden.

Bovenop de schuilplaats waren er verschillende lagen: één laag aarde van ongeveer 30 cm, dan één laag metalen golfplaten en dan terug aarde en een laag houten planken met dan terug aarde. De bovenste laag is kasseien (die gebruikt werd voor de weg Mesen-Ploegsteert) met daarop 50 cm aarde tot aan de oppervlakte.

Er werden voorwerpen gevonden, zoals flessen wijn, schnaps, (jammer voor ons, leeg) medisch materiaal eerste hulp, een klein stukje Duitse krant, bijlen, gewone schoppen, infanterieschoppen, dat het Duitse leger gebruiken in de loopgracht als wapen (de levensomstandigheden moeten gruwelijk zijn geweest)Belgische munitie/kogels werden in 1915 in beslag genomen en gebruikt door het Duitse leger. Deze kogels werden gemengd met Duitse munitie. Ook vonden we nog een gasfilter en een potlood van het Duitse merk “Staegler “kobalt blauw (dit bedrijf bestaat nog steeds in Duitsland). De potloden werden gebruikt om aantekeningen op de stafkaarten (die vanaf 1915 in gebruik werden genomen) te noteren. Ten slotte vonden we ook nog keukenmateriaal, kaarsen, petroleumverwarmer. We vermoedden dat deze schuilplaats gebruikt werd door enkele Duitse onderofficieren.

Ter gelegenheid van herdenkingsplechtigheid 11 november werd de schuilplaats opgeknapt door het Geschiedkundig Museum Mesen en tentoongesteld aan publiek.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be