Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

De kijkkast van Kobe - Ieper - 14/10/2006

Met een groep lagere schoolkinderen door het IFF lopen...

Het is een hele evenwichtsoefening. Hoe houd je de balans tussen zelf voorwerpen aanwijzen, teksten eruit lichten, heuse geschiedkundige uitleg geven enerzijds en de kinderen zelf laten ontdekken, aanvoelen, ervaren anderzijds? Te veel van het eerste maakt snel duidelijk dat het museum daar niet voor is ontworpen. Te veel van het tweede maakt dat veel kinderen maar wat ronddolen, even stil staan bij het paard of het kanarievogeltje en dan binnen rennen in "No man's land" met de verwachtingen van El Volador in een nabij gelegen pretpark.

Om het museum toegankelijker te maken voor kinderen werd 'De Kijkkast van Kobe' ontwikkeld. Met het boek en de workshop biedt het In Flanders Fields het basisonderwijs de kans het museum op een zinvolle manier te bezoeken.

Wim Chielens (Nooit meer terug naar Tipperary en (met zijn broer Piet) De Troost van schoonheid) debuteerde in 2001 als jeugdauteur met Het meisje van de Engelsman.
In opdracht van het In Flanders Fields Museum schreef hij het boek De Kijkkast van Kobe. Een boek dat het verhaal van de Eerste Wereldoorlog vertelt met 8 tot 12-jarigen als doelgroep.

Kobe is een jongetje uit Reningelst, een dorpje in de Westhoek. De peter van Kobe is oom Piet. Hij werkt in het In Flanders Fields Museum in Ieper. Op een avond, na sluitingstijd, heeft hij Kobe uitgenodigd om het museum samen met hem te bezoeken. Hij heeft de jongen uren aan een stuk rondgeleid en verhalen verteld over de Eerste Wereldoorlog.
Toen Kobe thuis kwam, was hij heel erg onder de indruk van wat hij gezien had en van de verhalen die zijn oom Piet had verteld. Hij sliep onrustig en de volgende dag begon hij aan het maken van zijn eigen museumpje over de Eerste Wereldoorlog. Natuurlijk had hij geen echte voorwerpen uit die oorlog. Daarom zocht hij naar spulletjes die hem deden denken aan wat hij had gezien in het museum. Elk simpel dingetje dat hij in zijn kijkkast legde, riep bij Kobe een hele reeks verhalen en beelden op uit de Eerste Wereldoorlog.
In dit boekje vertelt Kobe over zijn eigen huismuseumpje. Je vindt ook telkens wat uitleg over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Maar, ook vandaag of vorig jaar of nauwelijks vijf jaar geleden is of was er nog oorlog en moordend geweld in de wereld. In elk hoofdstuk kan je een verhaal lezen dat heel erg lijkt op het verhaal van de Eerste Wereldoorlog en toch stond het pas gisteren in de krant.

Aan de hand van dit boek kunnen klassen een drie uur durende workshop volgen over de diverse aspecten van de Eerste Wereldoorlog. De leerlingen worden ontvangen in de educatieve ruimte van het IFFM waar ze, aan de hand van originele voorwerpen, een inleiding krijgen op het verhaal van de Eerste Wereldoorlog. Daarna volgt, met het boek 'De kijkkast van Kobe' (van Wim Chielens) als leidraad, een rondleiding in het In Flanders Fields Museum. Na het bezoek maken de kinderen aan de hand van dagdagelijkse voorwerpen, net als Kobe, hun eigen tentoonstelling. Ze selecteren de objecten, lezen getuigenissen, bekijken foto's, vertellen hierover en vullen zo hun museumvitrine.

Jaarlijks organiseert het In Flanders Fields Museum een studiedag waarin het jaarprogramma voorgesteld wordt. Dit jaar ging de aandacht specifiek naar het basisonderwijs.

Op zaterdag 14 oktober werd het boek en de workshop aan zo'n 150 leerkrachten voorgesteld. Naast een interview met Kobe en de auteur volgde een presentatie van de workshop. Hieronder een aantal foto's van de workshop.

Dank aan Wouter Sinnaeve, Stedelijke Musea Ieper, voor de info en de foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be