Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Onthaalsite - Visitor's infrastructure - Langemark - 26/08/2006

Op de Duitse militaire begraafplaats te Langemark vond op zaterdag 26 augustus 2006 de officiële opening plaats van de onthaalsite. Hieronder een uitgebreid fotoverslag.

At the German military cemetery at Langemark, the official inauguration of the visitor's infrastructure took place on Saturday, August, 26th, 2006. Please find below some pictures of this inauguration.

Eerst werd een herdenking gehouden aan het monument voor de Langemarkse oorlogsdoden op de markt te Langemark.

Short ceremony at the commemorative column and statue in remembrance of the victims of Langemark.

Toespraak door burgemeester Alain Wyffels: "Bijna honderd jaar geleden hebben hier op deze grond ontelbare jonge mensen hun leven gelaten. Vandaag komen duizenden mensen onze streek bezoeken uit interesse voor wat zich toen heeft afgespeeld. Als frontgemeente vinden wij het onze plicht om hen, en ook onze eigen inwoners, te wijzen op het leed die een gewapend conflict teweegbrengt. Onze vele begraafplaatsen met duizenden doden zijn blijvende getuigen dat gewapende conflicten nooit voor een oplossing kunnen zorgen. Pas als dit besef bij iedereen doorgedrongen is zal het offer van al die slachtoffers, vriend en vijand, niet tevergeefs geweest zijn."

Hij vervolgde: "Daarom is het bij de aanvang van deze dag goed om stil te staan bij onze eigen slachtoffers. Door hen bij de plechtigheden van vandaag te betrekken willen wij een brug van verzoening slaan tussen hen die elkaar vroeger bevochten hebben."

Enkele leden van de werkgroep.

Neerlegging van kransen door de burgerlijke en militaire overheden.

De vertegenwoordigers van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge.

West-Vlaams gouverneur Paul Breyne.

Burgemeester Wyffels.

Jammergenoeg begon het te regenen zodat de paraplu's bovengehaald moesten worden.

Daarna ging het richting feesttent aan de Duitse begraafplaats. Burgemeester Alain Wyffels zorgde er voor de verwelkoming. Klik hier voor zijn toespraak. Hij dankte ook uitdrukkelijk de leden van de werkgroep voor de inhoudelijke medewerking.

Horst Howe, abgeordnete des Volksbund in Belgien, zorgt voor een korte Duitse vertaling.

West-Vlaams gedeputeerde Gunter Pertry ging in zijn toespraak dieper in op op de rol van het project "Oorlog en Vrede in de Westhoek". Ook nu weer speelde de provincie een belangrijke rol in dit dossier. "Het is onze uiteindelijke bedoeling het oorlogserfgoed van de Westhoek op de lijst te krijgen van het werelderfgoed", aldus de député.

Peter Bülter, vorstandsmitglied der Volksund Deutsche Kriegsgräberfürsorge im Nordrhein West-falen, dankte iedereen die had meegewerkt aan dit project.

Namens de werkgroep Duitse militaire begraafplaats Langemark gaf Robert Missinne toelichting bij de inhoudelijke invulling rond drie thema's: de eerste slag om Ieper, de eerste gasaanval in 1915 en de geschiedenis van de Duitse militaire begraafplaats te Langemark.

Klik hier voor zijn volledige toespraak.

From now on, the more than 100.000 visitors per year of the German military cemetery will get more information when visiting the cemetery. Through the tunnel, different screens will give them information on the first battle of Ypres, the first gas attack in 1915 and the history of the german military cemetery at Langemark.

Hij dankte ook Cindy Timperman voor haar medewerking aan deze realisatie.

Daarna zorgde Willem Vermandere voor een muzikale noot.

Het lint wordt doorgeknipt door burgemeester Wyffels en Peter Bülter, de vertegenwoordiger van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge.

Officiële groepsfoto.

Enkele van de schermen die de bezoeker meer informatie geven over de regio, de gasaanvallen en de begraafplaats.

Roger Verbeke geeft toelichting.

Enkele van de gebruikte beelden.

Op het einde van de tunnel kan de bezoeker het pad naar de begraafplaats volgen. Jaarlijks bezoeken naar schatting meer dan 100.000 bezoekers de begraafplaats. Met de realisatie van de onthaalsite wordt de verkeerssituatie zeer sterk verbeterd.

De toegangsweg tot de begraafplaats.

Ook op deze site vind je de informatiedragers zoals die ook op de andere belangrijke oorlogssites te vinden zijn.

Daarna werd druk bijgepraat tijdens een receptie in de feesttent. We herkennen gedeputeerde Jan Durnez (links) en de Ieperse burgemeester Luc Dehaene.

Roger Verbeke (links) in gesprek met Aurel Sercu.

Robert Missinne staat de collega's van WTV te woord.

Tot slot nog enkele beelden van de begraafplaats.

Het centrale kameradengraf voor de onbekende Duitse soldaten.

Achteraan de typerende beeldengroep van deze begraafplaats.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be