Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Boek / Book 'Alveringem in de Grote Oorlog' - 02/12/2006

On Saturday, December 2nd, 2006, the presentation took place of the new book 'Alveringem in de Grote Oorlog' (Alveringem during the Great War - only available in Dutch).

Op zaterdagnamiddag 2 december vond de voorstelling plaats van het boek 'Alveringem in de Grote Oorlog' in gemeenschapszaal De Kwelle in Alveringem.

Heel wat bekende gezichten in Alveringem.

Naar aanleiding van het boek werd ook een tentoonstelling georganiseerd. Veel belangstelling voor de vele unieke foto's en het materiaal dat tentoongesteld werd.

Nog vlug een aantal stoelen bijzetten want er was te weinig plaats.

Herman Rombaut uit Stavele zorgde voor de muzikale noot.

Voorzitter van de cultuurraad Pol Breyne leidde de ganse namiddag in goede banen.

Een bomvolle zaal.

Ere-luitenant-kolonel Roger Verbeke schetste de militaire betekenis van Alveringem tijdens de Eerste Wereldoorlog: "Alveringem lag achter het afgelopen front van de IJzer te Diksmuide. In de omgeving waren er 400 km loopgraven, 180 km spoorlijn, 2000 km telefoonlijnen, enz. ..."

Daarna vond een panelgesprek plaats tussen auteur Lut Ureel, moderator Frank Becuwe en Willem Wackenier (rechts), de auteur van het boek.

Lut Ureel loofde het boek van Willem Wackenier omdat het geen doffe archieftaal is, maar een vlot verhaal over Alveringem, het 1e dorp achter het front. "Alle plaatsen die we vandaag kennen, komen in het boek aan bod. Ook voor Alveringem was de oorlog een keerpunt. De wijk Fortem en de Lovaart speelden een zeer belangrijke rol. Fortem was een loshaven voor wapens, munitie, voedsel, ... In Oeren was er een Ecole des Grenadiers. Dezelfde terreinen werden ook gebruikt als voetbalterrein. Er waren enorm veel cafés in Alveringem, maar geen prostitutiebars. De techniek kenden een grote sprong voorwaarts en er kwamen veel nieuwe producten", aldus de kleindochter van meester Emiel Selschotter.

Burgemeester en vader Marc Wackenier kwam ook aan het woord: "Ik ben bijzonder blij dat ik een een dorp geboren ben. In Alveringem werd een belangrijk deel van de Vlaamse en vaderlandse geschiedenis geschreven. In het boek worden hier en daar feiten gecorrigeerd. Het is immers bekend dat kapelaan Cyriel Verschaeve nu en dan wel eens durfde te overdrijven. In 1917 waren er meer dan 100 cafés in Alveringem, Fortem en Sint-Rijkers. Alveringem leed weinig schade door de oorlog en kende geen honger. Nu de rechtstreekse getuigen verdwenen zijn, hebben we het boek dat een licht werpt op de geschiedenis van Alveringem. Het is een bijzondere dag voor onze gemeente", aldus de fiere vader.

Uitgever Siegfried Debaeke - www.klaproos.be - overhandigt het eerste exemplaar van het boek aan Willem Wackenier.

Slotwoord door Siegfried Debaeke, zelf afkomstig uit Alveringem.

De fiere auteur voor de vlag van de oudstrijders van Gijverinkhove.

Van links naar rechts: Roger Verbeke, Siegfried Debaeke, Frank Becuwe, Willem Wackenier en zijn moeder, Pol Breyne, Lut Ureel en Marc Wackenier.

Nog enkele beelden van de tentoonstelling.

De boeken gingen zeer vlot van de hand.

De Kwelle was tijdens de Eerste Wereldoorlog een infirmerie. Na de oorlog werd het een jongensschool.

Je ziet nog goed waar de vroegere ingang was.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be