Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

90 jaar/years Battle of Passchendaele - Zonnebeke - 23/04/2007

Please find below some photographs of the official presentation of the programme for the remembrance of 90 years Batlle of Messines/Wijtschate (Heuvelland) and 90 years Battle of Passchendaele. The presentation took place at the town hall of Zonnebeke on Monday, April, 23rd, 2007.

Hieronder een reeks foto's van de officiële persvoorstelling naar aanleiding van de herdenking van 90 jaar mijnenslag Mesen/Heuvelland en 90 jaar slag van Passendale. De persvoorstelling vond plaats in het gemeentehuis van Zonnebeke op maandag 23 april 2007.

Op 23 april stelden de gemeentes Zonnebeke, Heuvelland en Mesen het programma van 90 jaat Passchendaele voor in aanwezigheid van Minister Geert Bourgeois.

De raadszaal zat afgeladen vol met pers en belangstellenden.

Minister Bourgeois steekt zijn bewondering voor het ambitieuze programma niet onder stoelen of banken.

De Vlaams- Caledonische Society overhandigt een cheque van 5000 euro ten voordele van het Schots monument dat op 25 augustus in Zonnebeke onthuld zal worden.

En nog 2 foto's van de voorstelling van de nieuwe band "Passchendaele 1917 Pipes & Drums".

"We called it hell, they called it Passchendaele"
Passchendaele 1917 Pipes & Drums

Begin 2006 besloten enkele vrijwilligers van het Memorial Museum Passchendaele 1917 samen met kernleden van de Fleming Pipe Band de mogelijkheid te onderzoeken om een Pipe & Drum Band op te richten die op de meest authentieke manier verbonden zou zijn met het verhaal van "the Bloody Fields of Flanders". De "Passchendaele 1917 Pipes & Drums" waren geboren.

De band is uniek in haar soort. Ze werkt volgens de principes van de "Levende Geschiedenis" , een discipline die vooral in het Verenigd Koninkrijk reeds lang ingeburgerd is.

De organisatie is die van een Schotse bataljonsband zoals ze in Vlaanderen anno 1917 regelmatig ingezet werd. Officieel bestond zo'n band uit een tiental personen maar in de praktijk kon dit tot een kleine twintig man oplopen. Wereldwijd bestaan er maar een handvol Living History Pipe & Drum Bands (alle historische periodes), geen enkele band speelt in de Eerste Wereldoorlog- uitrusting. Het gaat hier dus om een absolute primeur.

De "Paschendaele 1917 Pipes & Drums" kiezen bewust niet voor de rijk versierde parade-uniformen die zo typisch zijn voor de Schotse bands. Door het dragen van de dagdagelijkse dienstkledij ( "service dress") van de Schotse militairen willen we het verhaal van de modder en het slijk , maar ook van de kameraadschap en het plichtsbesef in de loopgraven onder de aandacht brengen.

Toch mag "Levende Geschiedenis" zich zeker niet beperken tot kledij en uitrusting alleen. Ook op muzikaal vlak maken we er een erezaak van om met een historisch verantwoord repertoire uit te pakken, al zien we dit aspect iets ruimer. "Living History" wordt hier "Living Tradition" en dus hebben we ook een sterke belangstelling voor nieuwe battlefieldtunes.

Het is zeker belangrijk te vermelden dat de "Passchendaele 1917 Pipes & Drums" uitdrukkelijk afstand neemt van elke verheerlijking van oorlog en geweld maar zich wel uitdrukkelijk wil engageren om de herdenking en herinnering uit te dragen.

Algemene informatie

De "Passchendaele 1917 Pipes & Drums" is een samenwerkingsveband tussen het Genootschap Passchendaele 1917, de Fleming Pipeband and het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Pipe Major: Henk Vandaele
Drum Major: Ralf Beckmann
Pipe Corporal: Peter Heyndrikx
Drum Corporal : Rudi Spaapen

Enkele contactadressen:

Info en foto's: Erwin Ureel.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be