Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

'Last Post' in teken van Schotse familie Hay - Hommage to a Hay - Ieper - 18/08/2007

De Ieperse klaroenblazers waren zaterdag voor een keer niet 's avonds onder de Menenpoort present maar er tussen de middag bovenop, aan de kant van het voormalige open zwembad. Ze verwelkomden een kleurrijk gezelschap: de Schotse clan Hay.

De leden van de Schotse clan Hay brachten in Ieper een eerbetoon aan hun slachtoffers uit WOI. In België leven zo'n 60 clanleden en in Frankrijk wonen er zelfs 1.600, naast de vele families in Schotland en verspreid over de hele wereld.

Bloemenkrans

Aan de Menenpoort werden gisteren tien Hays herdacht die in België begraven liggen en tien Hays die in Franse grond rusten. Het uitgebreide Schotse gezelschap trok in stoet van de Grote Markt naar de Menenpoort, begeleid door de doedelzaktonen van de Clan Hay Pipe Band. Heel wat Ieperlingen en toeristen keken verbaasd toe als de stoet door de Menenstraat trok.

De plechtigheid vond niet plaats onder de Menenpoort zoals de klassieke Last Post-ceremonies, maar wel boven aan de kant van het voormalige open zwembad. Daar werden de namen van de gesneuvelden een voor een afgeroepen, alsook tot welk regiment ze behoorden, waar en wanneer ze gesneuveld zijn en waar ze begraven liggen. De Clan Hay Pipe Band verzorgde de aangepaste muziek, samen met de Last Post-blazers van de Ieperse Last Post Association. De vele tientallen clanleden en toeschouwers werden muisstil toen de Last Post weerklonk. Een voorman van de clan legde ook een bloemenkrans neer aan de Menenpoort. Daarna trok het Schotse gezelschap terug naar de Grote Markt. Later op de middag trokken ze nog naar het Kasteel van Ooidonk, waar momenteel Schotse dagen plaatsvinden.

Piet Lesage - Het Nieuwsblad 20/08/2008

Onze fotograaf was erbij voor volgende foto's:

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be