Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Passchendaele Charity Walk - 24&25/08/2007

Please find below a few photographs of Passchendaele Charity Walk organized by Michael Garnett to remember his relative Private Thomas Samuel Williams.

Op vrijdag 24/8 en zaterdag 25/8 heeft een Britse nabestaande van een gesneuvelde uit de Eerste Wereldoorlog in de voetsporen getreden van zijn grootoom. Het verhaal begint enkele jaren terug, toen Michael Garnett - een 40 jarige Britse militair - bij toeval ontdekt dat hij een grootoom had, die niet terug keerde uit den Grooten Oorlog. Zijn naam: Private Thomas Samuel Williams.

Eerst was er maar sprake van een vermelding op een plaatselijk monument, maar na wat opzoekingswerk kwam er meer informatie naar boven.

Thomas kwam uit een dorpje in Noord-Wales, Wrexham en behoorde toe aan het 9° Machine Gun Corps (gevoegd bij de 9° Schotse divisie). Hij vocht hier o.a. te Passendale. Op 25 mei 1918 werd hij als vermist opgegeven na een frontactie. Hij was echter gevangen genomen door de Duitsers. Spijtig genoeg stierf Thomas Williams op 26 mei 1918 reeds aan zijn opgelopen verwondingen. De jonge soldaat was pas 20!

Zijn laatste rustplaats is nu in Kortrijk, op het Sint- Janskerkhof.

Ter herinnering aan zijn grootoom én de vele andere slachtoffers van dit conflict, ondernam Michael Garnett en zijn sympathisanten deze speciale sponsortocht, door de voetsporen van zijn gesneuvelde grootoom te volgen doorheen de frontstreek rond Ieper. Men marcheerde er van een kampplaats naar de frontlinie.

Deze unieke wandeltocht -die op vrijdag 24 augustus om 10.00u in Abele aan de chocoladeshop was gestart - ging via landelijke wegen eerst naar Poperinge. Daar werd er een minuut stilte in acht worden gehouden bij de herdenkingssite van de geëxecuteerden. De tocht ging dan naar het Talbot House. Vervolgens naar Vlamertinge, om dan te eindigen aan de beroemde Menenpoort in Ieper, waar er een krans werd neergelegd worden tijdens de beroemde Last Post om 20.00u.

Op zaterdag 25 augustus, ging de tocht verder van Ieper, over Zonnebeke, om uiteindelijk te eindigen -met een kleine plechtigheid - op Crest Farm, het monument in de Canadalaan te Passendale.

Het bijzondere aan deze tocht is, dat ze werd gewandeld in perfect dezelfde uniformen zoals Thomas Williams ze droeg tijdens WOI. (Vooral de schoenen bleken erg pijnelijk!) Volgens de drill van toen en kompleet bepakt en gezakt, heeft men deze tocht afleggen voor het goede doel. Alle bijeen gezamelde fondsen gaan naar “COMBAT STRESS”. Dit is een vzw die ex-militairen steunt, die getraumatiseerd zijn geraakt tijdens hun legerdienst. Het vooropgestelde doel is méér dan gehaald! Volgende jaar komt er zeker een vervolg! Wordt vervolgd!!

Meer info op: http://www.justgiving.com/passchendaelecharitywalk

Meer foto's zijn terug te vinden op de blog van WRP: http://wellrememberpops.blogspot.com

Info en foto's: Jan Verdoodt - WRP

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be