Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Monument Lehr Infanterie Regiment uit augustus 1916 te Vladslo kreeg opknapbeurt - 18/02/2007

Merlijn van Eijk en Johan Ryheul respectievelijk moderator en administrator van het Forum Eerste Wereldoorlog maakten op zondag 27 augustus 2006 officieel de adoptie door hun bekend van het monument van het Lehr Infanterie Regiment te Vladslo, naast de Duitse militaire begraafplaats aldaar. Dit ter gelegenheid van de 1e Conferentie WO I van het Forum Eerste Wereldoorlog in het Lange Max museum te Koekelare.

Het monument werd reeds zwaar beschadigd in het verleden, toen vandalen het vooral op de tekst gemunt hadden. Met de hulp van onder andere Hinrich Dirksen uit Duitsland en Jack Sheldon uit het UK werd uiteindelijk ontdekt om welke eenheid het uiteindelijk ging die hier verbleven had en waarin de eveneens beschadigde Gardestern onderaan de tekst een belangrijke rol speelde tot de identificatie.

Gezien niemand de moeite doet om zich te bekommeren om dit uniek Duits monument uit augustus 1916 hebben beiden besloten om zelf ervoor te zorgen dat het monument beschermd zal worden in de toekomst en verdere aftakeling ondertussen tegen te gaan.

Ook werd meerdere malen tevergeefs geprobeerd om het Stadsbestuur van Diksmuide hierover aan te spreken, doch op de diverse mails gericht aan de burgemeester en het schepencollege kwam geen enkele reactie. Ook de bevoegde dienst Aminal, die instaat voor het beheer van het bos, reageerde op geen enkele mail.
Dit is een wel zeer betreurenswaardige houding.

Teneinde verdere aftakeling te voorkomen werd op zondag 18 februari een schoonmaakactie gehouden van het betreffende monument en werden eveneens instandhoudingwerken verricht. Tijdens de schoonmaakactie werden nog tal van delen van het monument gevonden in de omgeving en in de grond voor het monument. Hierbij kwam men tot de ontdekking dat er vroeger nog een extra rand gemetst zat op het monument, zodat het ook als zitbank dienst kon doen. Het is de bedoeling in een latere fase het monument opnieuw in zijn oude glorie te herstellen met de gevonden stukken.

Hierbij een stukje geschiedenis over de eenheid die het monument oprichtte :

Here are a couple quotes from Geschichte des Lehr=Infanterie=Regiments und seiner Stammformationen by Oberst a.D. Paul von Muelmann and Oberleutnant a.D.Mohs (Zeulenroda 1935):

p 325: [23 July 1916] 'The regiment was accommodated as follows: Regimental headquarters - farm south west corner of Praat Wood, 1st Bn LIR Rest Camp(or perhaps bivouac area) eastern part of Praat Wood...3rd Bn LIR Rest Camp western part of Praat Wood. Camp commandant for the rest areas - Reserve Leutnant Hoffmann.'

p 330 [10 August 1916: The regiment took part in a parade before the Kaiser and Duke Albrecht of Wuerttemberg, to the south of Brussels] 'The return was carried on foot and by train. The [3rd] Battalion arrived back about 10.00pm at the station 'Potsdamer Platz' [named after a famous railway station in Berlin] in the camp at Praat Wood'

On 4 September, having absorbed alarge number of reinforcements and trained them, the regiment left for the eastern Front once more.

Tot zover de geschiedenis...

Het monument zelf werd kort voor het vertrek van de eenheid opgericht in het Praetbos te Vladslo, zoals ook te zien is op het monument, gedateerd in augustus 1916.

In de nabijheid zijn ook nog twee kleine Duitse bunkertjes te vinden. Deze waren zeker geen overbodige luxe gezien het bos meerdere malen gebombardeerd werd, onder andere door Belgische piloten !

Aan de overkant van het bos is de tegenhanger te vinden van het bekende Britse Talbot House, helemaal opgetrokken in Duitse stijl

Boven het monument vóór de opknapbeurt. Hieronder na de opknapbeurt.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be