Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Begrafenis /Burial - Passendale - 04/07/2007

Burial of a soldier of the Lancashire Fuseliers at Tyne Cot Cemetery.

Op woensdagnamiddag 4 juli werden om 14u00 op Tyne Cot Cemetery in Passendale de stoffelijke resten begraven van een soldaat van de Lancashire Fusiliers. Deze werden in mei 2005 teruggevonden bij archeologisch onderzoek op de voormalige spoorwegbedding Ieper-Roeselare, 300 m van de begraafplaats. Op 9 oktober 1917 namen vier territoriale bataljons van de Lancashire Fusiliers deel aan een een grote aanval in de richting van Passendale. Voor het regiment werd de actie een complete mislukking met 307 doden, waarvan er 247 tot op heden geen bekend graf hebben. Hun namen staan op het Tyne Cot Memorial, het groot vermistenmonument op de gelijknamige begraafplaats. Forensisch onderzoek wees uit dat het slachtoffer tussen 18 en 23 jaar was en dat hij overleed aan de gevolgen van een obusontploffing.

De afwezigheid van gevechtsuitrusting en de vondst van een 18-karaad gouden vulpen, een zilveren sigarettendoos, een duur polshorloge en een portefeuille van de 'Central Bank' in Santa Barbara-California, wijzen op iemand met een zekere welstand. Ondanks diepgaand historisch onderzoek, kon de precieze identiteit van het slachtoffer niet achterhaald worden.

Na de bijzetting op Tyne Cot Cemetery werden bloemen neergelegd op de plaats waar het slachtoffer gevonden is. Dit was een bomtrechter tussen de rails van de vooroorlogse spoorweg, waarvan nog een 25-tal meter bewaard en thans gerestaureerd is. De inhuldiging van deze kleine herinneringssite is een nieuw element in het verbindingstraject 'The Road to Passchendaele', tussen het Memorial Museum en Tyne Cot Cemetery. De herbegraving kwam precies acht dagen voor de internationale herdenking van de 90ste verjaardag van de Slag van Passendale op donderdag 12 juli. De staatsplechtigheid zal ondermeer bijgewoond worden door HM Queen Elizabeth II en de Belgische Koningin Paola.

Unveiling of a memorial plaque on the place where the soldier has been found.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be