Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Opening wandelroute / Inauguration walking route - Wijtschate - 09/06/2007

Op zaterdag 9 juni 2007 werd in Wijtschate (Heuvelland) de Kraters en Mijnen wandelroute (7 km) geopend. Het is de 46e bewegwijzerde provinciale landschapswandelroute. De wandelroute werd gerealiseerd in het kader van de 90ste verjaardag van de Mijnenslag.

Aantrekkelijk parcours

De Kraters en Mijnenwandelroute is 7 km lang en start aan het Dorpsonthaalpunt te Wijtschate. De wandelroute verbindt alle nog zichtbare relicten uit WOl rond Wijtschate. Aan het verhaal van de Mijnenslag wordt extra aandacht besteed.

Achtereenvolgens ontdek je een gemetselde Duitse mijnschacht in het Kampagnebos, Petit Bois, de Peckham Krater en de Spanbroekmolenkrater, beter bekend als 'the Pool of Peace'. Uiteraard zijn de panorama's langs het traject schitterend!

Wat ook interessant is: de fervente wandelaars kunnen nog een uitbreidingslus van zo'n 2,2 km aan hun route breien en worden meermaals beloond met fantastische vergezichten op deze unieke West-Vlaamse streek!

Mijnenslag

Uiteraard is hét thema van de wandelroute de Mijnenslag. Het verloop van WOl werd hier vooral bepaald door het heuvelachtige landschap. Daardoor was deze streek zo strategisch belangrijk. De frontlijn tussen Ieper en Mesen heeft een omgekeerde S-vorm met beide steden in het centrum.
Britten en Fransen konden hier in 1914 de Duitse opmars tot staan brengen. De Duitsers stellen zich defensiever op en trekken zich terug op goed verdedigbare hoogtes. Ze bouwen verschillende loopgraven.

In de Wijtschateboog wordt de Duitse verdediging geconcentreerd rond vooruitgeschoven posities op die natuurlijke hoogtes zoals Bayernwald, Hollandse Schuur, Petit Bois, Maedelstede, Peckham, Spanbroekmolen, , ...

De Britse legerleiding besloot om deze Duitse stellingen te ondermijnen. 24 ondergrondse munitiekamers werden gegraven onder de Duitse posten. Op 7 juni 1917 om 4.10 uur in de morgen brachten de geallieerde troepen van Zillebeke tot Ploegsteert 19 ondergrondse mijnen tot ontploffing. Die bliezen de Duitse stellingen op de heuvelkam van Wijtschate de lucht in. De schok was voelbaar tot in London en Parijs.

Dankzij dit manoeuvre slaagden de geallieerde troepen erin om Wijtschate en Mesen te heroveren! Geen enkele veldslag liet zo'n duidelijke sporen na. De kraters van de ontploffingen vormen nu nog stille getuigen van de vreselijke oorlog.

Partners

De wandelroute is een initiatief van Westtoer apb en kadert in het Interreg III-a project RANDO. De realisatie ervan was mogelijk dankzij de steun van de gemeente Heuvelland, het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels, het Agentschap voor Natuur en Bos, de Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, het Ieperse OCMW, het Ieperse VTI en de Europese Unie.

Het autonoom provinciebedrijf voor toerisme en recreatie, Westtoer, stond in voor de coördinatie van de ganse wandelroute. De nieuwe wandelroute betekent een meerwaarde voor de Westhoek!

Praktisch

De Kraters en Mijnen wandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Van de route bestaat een routebeschrijving met kaart. Ze kost € 1,50 en is beschikbaar op de volgende plaatsen:

  • Westtoer apb, Koning Albert I-Iaan 120,8200 Sint-Michiels, T 050305 500, e-mail: info@westtoer.be
  • ProvinciaalInformatiecentrum Tolhuis, Jan van Eyckplein 1-2, 8000 Brugge, T 050 40 7474, e-mail: provincie@west-vlaanderen.be
  • Dienst voor Toerisme Heuvelland, Reningelststraat 11, 8950 Kemmel, T 057 45 04 55, e-mail: toerisme@heuvelland.be

Hieronder een aantal foto's van de opening.

On Saturday, June, 9th, 2007, the official inauguration took place of the new walking route 'From mines to craters'. The inauguration was organized at Wijtschate. Please find below some pictures.

Muzikale omlijsting.

Toespraak door burgemeester Bernard Heens / Address by Bernard Heens, mayor of Heuvelland.

Toespraak door Patrick Van Gheluwe, gedeputeerde van de Provincie West-Flanders / Address by Patrick Van Gheluwe, deputy of the Province of West Flanders.

Veel volk in Wijtschate.

Onthulling van het infobord op de grote markt / Unveiling of the infopanel.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be