Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling 'Dieren in de oorlog' / Exhibition 'Animals at war' - Diksmuide - 30/03/2007

Please find below some pictures of the opening of teh exhibition 'Animals at war' at Diksmuide on March, 30th, 2007.

Op vrijdag 30 maart 2007 vond de opening plaats de tentoonstelling 'Dieren in de oorlog' in de IJzertoren te Diksmuide. Hieronder een aantal foto's.

De ruïnes van de oude toren.

De barak / noodwoning die in 2006 werd geplaatst nabij de nieuwe IJzertoren.

Verwelkoming door Walter Baeten, voorzitter van het IJzerbedevaartcomité: "Ik ben vandaag bijzonder verheudg deze unieke tentoonstelling te kunnen openen. En hierbij wil ik allen danken die aan deze tentoonstelling hebben meegewerkt".

We herkennen v.l.n.r. Lies Laridon (burgemeester Diksmuide), Gunther Pertry (gedeputeerde provincie West-Vlaanderen) en mevrouw Walter Baeten.

Veel volk voor de opening.

Chris Vandewalle, stadsarchivaris van Diksmuide, schetste het boeiende verhaal van Madame Marie-Thérèse Faverger-Tack en haar ezelin Paula: "Mevrouw Tack werd geboren in 1836 en was het 2e kind in een gezin van 11 kinderen. De familie behoorde tot de sociale toplaag in Nieuwkapelle en Woumen. De kinderen kregen zeer behoorlijk lager, secundair en enkelen ook universitair onderwijs. Madame Tack huwde in 1859 met Frans Faverger te Veurne. Na het overlijden van haar man werd de Villa Mariette opgetrokken aan de oevers van de IJzer."

Hij vervolgde: "Mevrouw Tack was 78 jaar oud toen in 1914 de oorlog uitbrak. Vanuit haar verblijfplaats in Brussel vluchtte ze naar Nieuwkapelle. De soldaten stonden letterlijk opgesteld in haar voortuin. Ze weigerde haar woning te verlaten. De villa was een toevlucht voor vele soldaten. Over haar ezelin Paula zijn er nog veel onbeantwoorde vragen. Mevrouw Tack zat meestal op de rug van het dier. Alle soldaten kenden haar en Paula. Toen Paula plots verdwenen was, werden van officiële zijde zelfs onderzoeken bevolen. Toen het in het voorjaar van 1917 te gevaarlijk werd, verhuisde ze naar De Panne. Mevrouw Tack stierf in 1927 in Brussel en ze werd met militaire eer begraven in Nieuwkapelle."

Luc Vandeweyer was de volgende spreker: "Duizenden en duizenden dieren hebben de oorlog moeten doorstaan aan het front maar ook in bezet België. De paardenkracht was onontbeerlijk voor het transport en de landbouw. De dieren waren ook belangrijk als voedsel. Maar dieren waren ook een bedreiging. Denken we maar aan ratten, luizen, vlooien, rupsen, ... De doelgroep van deze tentoonstelling zijn de jongeren die hierdoor inzicht kunnen verwerven in het leven van vorige generaties. De tentoonstelling moet bijdragen tot het vinden van het antwoord op de vraag 'waarom'."

Professor morfologie Paul Simoens van de Universiteit Gent was de laatste spreker: "Vanuit mijn praktijk als dierenarts heb ik dagelijks contact met dode paarden. Ontelbaar zijn de wereldheersers die zich als ruiter te paard hebben laten afbeelden. Onder andere Vesalius, Leonardo Da Vinci en Willis hebben veel onderzoek gedaan naar de bloedvaten in de hersenen van dieren ... Paarden waren tijdens de oorlog zeer belangrijk voor het transport van oorlogsmaterieel, het trekken van ziekenwagens en het transport van de manschappen. Er werd een indrukwekkende veterinaire dienst opgezet om de zieke en gewonde paarden te behandelen. Uit respect voor het lijden van dit dier hebben we als universiteit graag meegewerkt aan deze tentoonstelling."

Groepsfoto: v.l..n.r. Walter Baeten, Lies Laridon, Luc Vandeweyer, Gunther Pertry, Michel Vandenbosch van Kris Vandewalle.

De gids gaf toelichting bij de tentoonstelling op de 4e en 1e verdieping van de IJzertoren.

Postduiven waren belangrijk voor het overbrengen van boodschappen.

Ratten vangen was een dagelijkse bezigheid.

Kanaries waren belangrijk om het gas te ruiken.

Veel uniek fotomateriaal.

Een soldaat onluist zijn jas en gooit de luizen in een brandertje zodat ze direct gedood worden.

Op de 1e verdieping een maquette van mevrouw Tack.

Het gulden boek van mevrouw Tack.

Gedeputeerde Pertry tekent het gulden boek van de IJzertoren.

Daarna was het tijd voor een hapje en een drankje. Frank Dingenen, die Ten Vrede 2007 presenteert, hielp mee.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be