Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Ierse / Irish bands - Ieper - 17/03/2007

PROTESTANTSE EN KATHOLIEKE IERSE BANDS MUSICEREN SAMEN IN IEPER EN MESEN

Paddy Harte, voormalig Iers parlementslid en één van de stichters van het Island of Ireland Peace Park in Mesen, nodigde op zaterdag 17 maart 2007 vier Ierse muziekkorpsen (marching bands) naar Ieper en Mesen uit. Het unieke aan dit project is dat het gaat over twee protestantse en twee katholieke korpsen die nooit eerder samen hebben opgetreden.

Het was ook de eerste keer dat zo’n omvangrijke delegatie Ierse muziekkorpsen in België hulde bracht brengen aan de 50.000 Ierse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Paddy Harte hoopt deze primeur tot een jaarlijks evenement te laten uitgroeien.

St Patrick’s Day wordt op 17 maart gevierd in de hele Engelssprekende wereld waar Ieren de voorbije eeuwen hun toevlucht zochten. Die emigratie deed zich vooral in de periode 1845-1846 voor, toen een meedogenloze hongersnood het land teisterde. In één jaar tijd zakte het inwonersaantal van 8 naar 6,5 miljoen, grotendeels door uitwijking, maar ook door sterfte. Naar verluidt zou St Patrick’s Day, zoals we het vandaag kennen, voor het eerst gevierd zijn in 1860 in New York City. Het aantal steden dat over de hele wereld deze heilige viert, stijgt zienderogen. Dit jaar komen daar nu ook nog Ieper en Mesen bij.

Religieus evenwicht

Op zaterdag 17 maart, St. Patrick’s Day, traden vier muziekkorpsen zowel in Mesen als in Ieper op. Het gaat om de Ulster Scots Pipe Band en St. Joseph’s Brass Band uit Noord-Ierland en de Thiepval Memorial Pipe Band en St. Nauls Pipe Band uit de Republiek Ierland. De Ulster Scots Pipe Band en de Thiepval Memorial Pipe Band zijn protestantse korpsen, de St. Joseph’s Brass Band en de St. Nauls Pipe Band katholieke. Noord-Ierland en de Republiek Ierland zorgen dus voor het religieus evenwicht: uit elk van de twee landen komen zowel een protestantse als katholieke formatie.

Op 17 maart speelden de vier korpsen op de markt van Mesen van 11u10 tot 11u30. Dan ging het richting Ierse Vredestoren waar om 12u05 een oecumenische dienst start.

In Ieper startte het optreden om 18u45 met een korte hulde aan het Iers Kruis achter de Sint-Maartenskathedraal. Vandaar marcheerden de bands naar de Menenpoort via de Kloosterpoort, Vandenpeereboomplein, Coomansstraat, Neermarkt, Grote Markt en Menenstraat. Vanaf 19u15 speelden de korpsen afwisselend passende muziekstukken onder de Menenpoort en om 20u namen ze deel aan de Last Post-plechtigheid.

Hieronder een aantal foto's.

Op een aantal foto's kun je doorklikken voor een grotere weergave.

Neerlegging van een krans / Laying a wreath

Terug naar de Ieperse markt / Marching back towards the marketsquare.

Up tot the Menin Gate for the Last Post / Naar de Menenpoort voor de Last Post

Johan Morlion stuurde ons nog een aantal foto's van aan de Menenpoort.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be