Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

11 november - Esen - 11/11/2007

Please fnd below some pictures of Armistice Day at Esen (part of Diksmuide) on 11/11/2007.

De 11e november 2007 in Esen stond dit jaar in het teken hoe Esen eruit zag 89 jaar terug en de gevolgen van dit feit. Dit in het vooruitzicht van 2008 wanneer het dan 90 jaar zal zijn dat wapenstilstand een feit zou worden.

89 jaar terug, moest men in Esen nog een jaar wachten op wapenstilstand na een bloedige wereldoorlog tussen Duitsland en de rest van de wereld. Het dorp werd overrompeld in de zwarte dagen van oktober 1914.

Het werd meteen in de rouw gedompeld om zijn burgers die moedwillig gedood werden en zijn soldaten die vielen onder het vijandelijk geschut.

Esen was na 15 november 1914 een dorpskern, verlaten door zijn bewoners die gevlucht of verbannen waren. Tussen Zarren en Esen verbleven er nog enkelingen, dit onder het gezag van de bezetter. Maar helaas de rest van het dorp werd bestookt door het vuur van onze en bevriende legers van achter de oevers van de IJzer die de vijand beschoten die het dorp bezette en plunderde.

Om dit te illustreren werden aan de ingang van de kerk een reeks foto's tentoongesteld hoe het dorp er in 1917 uitzag. Nog tot en met zondag 18 november.

Esen, Vladslo en Diksmuide werden totaal vernietigd. Het silhouet van de kerktoren in Esen hield nochtans stand ook al was het een uitkijktoren van de Duitsers. Op het Roggeveld was een Duitse Militaire begraafplaats en een lazaret. In de straten stonden alleen maar ruines en de kerktoren kreeg in 1918 de genadeslag.

De 11 november viering 2007 startte met bloemenneerlegging aan het gedenkteken op het Esenplein. De Koninklijke Harmonie "De Eendracht" speelde verzorgd de hymnen. De voorzitter van de Vaderlandse Verenigingen van Diksmuide, Leon Vanhouwe was aanwezig en legde samen met de voorzitter van de NSB Esen en de afgevaardigde van de stad een bloementuil neer.

Daarna was er in de kerk een Eucharistieviering en een eerbetoon aan het daar aanwezige monument. De heer Dirk Borra, raadslid van Diksmuide en Esenaar was de afgevaardigde van het stadbestuur. Hij las de lange lijst van oorlogslachtoffers af. Eresecretaris Maurice Vandorpe en de voorzitter Herman Vanhevel legden bloemen neer voor dit monument onder het spelen van de Last Post. Opvallend was dat er veel aanwezigen waren in de kerk voor deze plechtigheid.

Dank aan Roger Haesaert voor de info en foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be