Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Boek 'Poelcapelle 1917, een spoor van tankwrakken' - 17/11/2007

Please find below some pictures of the presentation of the new book 'Poelcapelle 1917, een spoor van tankwrakken' at Poelkapelle on Saturday, November, 17th, 2007.

Op zaterdag 17 november werd in Poelkapelle het boekje: "Poelcapelle 1917, een spoor van tankwrakken" voorgesteld. Auteur is Robert Baccarne. Hij werd aangezocht in het kader van het tankproject van de "Poelcapelle 1917 Association" iets historisch hierover te schrijven en het werd zelfs een boekje.

Een bomvolle zaal in het oude gemeenthuis. We bemerken de familie van de auteur, maar ook Jan Steen en Jozef Nevejan, ere-leden samen met Robert van het Guynemercomité.

De auteur, "meester Baccarne", die apetrots het eerste Nederlandstalige exemplaar in ontvangst mocht nemen.

Johan Vanbeselaere, van de Poelcapelle 1917 Association, mag onder het waakzaam oog van z'n oud-meester Baccarne een Engelstalig expemplaar schenken aan David Fletcher, historicus van het tank museum te Bovington uit Dorset UK, een tankspecialist van wereldformaat.

Hier merken we een fiere Robert met z'n dochter Hilde die instond voor vertaling en lay-out.
Verderop naast David Fletcher, ook Philippe Gorczynski, speciaal overgekomen vanuit Cambrai. Mr. Gorczynksi is tankspecialist voor de slag van Cambrai en heeft in de jaren negentig zelfs een tankwrak opgegraven. Nog verderop ook Steve Morse (UK) die in de marge van deze voorstelling zijn boek symbolisch kwam overhandigen aan de bevolking van Poelkapelle. Een van "zijn" mensen won hier immers nabij Ferdan House een Victoria Cross op 4 oktober. Het boek werd geschonken aan de plaatselijke bibliotheek zodat iedereen het ook zou kunnen inkijken.

De heer Jozef Nevejan, zoon van oud burgemeester Nevejan. Z'n vader heeft er ooit voor gezorgd dat de tank in Poelkapelle bleef staan tot de Duitsers hem weghaalden in 1941. De tank was een aantrekkingspunten voor de fronttoeristen en hielpen het broodnodige geld in het laatje brengen om de streek herop te bouwen. Jozef bezig straffe verhalen ophalend met Robert, beide ere-leden van de Poelcapelle 1917 Assocation, die gerustgesteld merken dat de opvolging verzekerd is.

De eregasten druk in gesprek, met links Dirk Vinck, die instaat voor het computertekenwerk van de te bouwen replicatank voor Poelkapelle. Op de tafel een 6-pounder die afgeschoten werd vanuit dergelijke mannelijke tanks en ook een authentieke gewapende staalplaat afkomstig van een vrouwelijke tank die in Poelkapelle gevonden werd.

Het boek kon ter plaatse aangekocht worden. Het is ook nog te koop door overschrijving van 15 € op nummer 737-0228802-22 van bvba Baccarne. Voor verzending wordt 2 € gevraagd ofwel komt u het zelf afhalen ten huize Baccarne, Langemarkstraat 22 te Poelkapelle.Er is ook een Engelstalige versie beschikbaar voor diezelfde 15€, maar verzendingskosten naar Engeland bedragen 5 €.

De boekjes gingen vlot van de hand. Bewijs dat er wel degelijke belangstelling is voor Poelkapelle en z'n tankverleden en voor de tanks op zich.

Johan Vanbeselaere krijgt een origineel stukje geschonken van Philippe Gorzynski ter bescherming van het slaghoedje van zo'n 6-pounder "en souvenir d'un evenement écrit par l'histoire dest tanks qui ont laissé une trace indélébile entre Poelkapelle et Flesquières" zoals Philippe zelf neerschreef. Robert met z'n zoon Jan kijken er letterlijk van op.

Foto's: Ignace Thoma

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be