Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Antonia Anisy (New Zealand) bezoekt de / visits the Ypres Salient - 03/10/2007

Please find below some pictures of the visit of Antonia Anisy to the Ypres Salient. Antonia Anisy was the winner from New Zealand of the essay competition organized by the Last Post Association.

Verleden jaar schreef de Last Post Association een opstelwedstrijd uit voor middelbare scholieren. In november werden de inzendingen gejureerd en de namen van de deelnemers bekendgemaakt en de prijzen uitgedeeld. Sindsdien zijn een drietal maanden geleden de twee Ieperse winnaars van de hoofdprijzen al naar Nieuw-Zeeland gereisd, voor een verblijf van een tiental dagen.

Er was ook een luik voor deelnemers in Nieuw-Zeeland zelf. En daar werd de eerste prijs in de wacht gesleept door Antonia Anisy. Haar prijs bestond in een vliegticket Nieuw-Zeeland - Ieper en terug, en hier o.a. een bezoek aan Brugge, Brussel, Parijs (2 dagen) en ook aan de slagvelden in de Ieperse Salient.

Van dat laatste bezoek tijdens haar 8-daags verblijf, op woensdag 3 okt. 2007, geven we hier enkele tientallen foto's, genomen door Aurel Sercu, die hen op deze tocht gidste.

In Mesen bezocht Antonia Anisy het Messines Ridge New British Cemetery, met de panelen van de honderden Nieuw-Zeelandse vermisten, en ook het New Zealand Memorial Park, waarvan hierna een foto.

De volgende 4 foto's tonen de bezoeksters - ook de moeder van Antonia was erbij - in het stadhuis en oorlogsmuseum van Mesen. Uitleg werd er verstrekt door Valerie Carnel. En even testte Mevrouw Anisy voorwaar een Britse Lee Enfield.

In het Stadhuis werd aan Antonia door Valerie ook een passend geschenk overhandigd.

Burgemeester Sandy Evrard had Antonia al verwelkomd, maar Antonia kreeg ook de gelegenheid kennis te maken met een gerenommeerde Nieuw-Zeelandse zangeres Hayley Westenra, die ook de streek bezocht en 's anderendaags in Zonnebeke een concert zou geven.

Vervolgens ging het bezoek aan de Ieperboog verder. In Mesen zelf ging het naar de kerk, waar het register getekend werd, en werd er geposeerd op het Featherstonplein, en bij de Nieuw-Zeelandse "kaart" op het kerkplein.

Even een bezoek aan het Memorial van de vermisten in Ploegsteert.

… en aan de Spanbroekmolenkrater, de Pool of Peace.

In Kemmel bij het Franse Ossuaire, waar de resten liggen van meer dan 5000 soldaten.

Nadat een bezoek gebracht werd aan Lijssenthoek Cemetery bij Poperinge, ging het ook naar Nine Elms Cemetery, waar voor het graf gestaan werd van David Gallagher, kapitein van het bekende Nieuw-Zeelandse rugbyteam.

Er werd ook nog een bezoek gebracht aan de Duitse begraafplaats in Langemark, het New Zealand Memorial van 's Graventafel, Tyne Cot Cemetery in Passendale, de Franse begraafplaats St. Charles de Potijze (Zonnebeekseweg). Een aantal andere te bezoeken plaatsen die op het reisschema stonden, zoals Buttes New British Cemetery, met het New Zealand Memorial to the Missing, Hellfire Corner, de John McCrae Site en Essex Farm Cemetery moesten helaas geschrapt worden, wegens gebrek aan tijd.

Immers, om 17 u. was de aanwezigheid vereist in het Ieperse stadhuis, waar burgemeester Dehaene Antonia zou verwelkomen in een officiële vergadering waar ook enkele andere verdienstelijke jongeren uit Ieper in de bloemetjes zouden gezet worden.

Volgende foto toont burgemeester Dehaene, met uiterst rechts Lieselot Decroix, die een veelbelovende prestatie leverde op het WK wielrennen in Stuttgart op zaterdag 29 sept.

Bij die gelegendheid speelde de Nieuw-Zeelander Horomona Horo traditionele Maori-instrumenten.

Ook Eva Storme werd samen met de andere leden van Trust geprezen voor de puike prestatie op 29 september, waar de groep uitgekozen werd om België te vertegenwoordigen in Rotterdam op 8 december op het Eurovision Songfestival voor Juniors.

En Antonia werd door de Ieperse burgemeester bedacht met een mooi cadeau.

De volgende 5 foto's zijn beelden van de daaropvolgende receptie, en tonen Antonia, haar moeder, Benoit Mottrie (voorzitter van de Last Post Association) en muzikant Horomona Horo.

Dank aan Aurel Sercu voor het verslag en de foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be