Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Herdenking Slag bij Tervate - Stuivekenskerke - 06/10/2007

Please find below some pictures of the commemoration of the 'Battle of Tervate' which took place on on October, 22nd, 1914.

Hieronder een reeks beelden van de Nationale herdenking slag bij Tervate donderdag 22 oktober 1914, tijdens de plechtigheid heden om 15.00 u aan het monument van Graaf Maj d'Oultremont Comd van het 2e Bn Grenadiers, in de bocht van Tervate, langs de Ijzer. Op deze plaats sneuvelde Maj. d'Oultremont tijdens de tegenaanval op de doorgebroken Duitse troepen van het 3é Korps, als een der eersten aan het hoofd van zijn eenheid. Van het Bn met een getalsterkte van 600 man, bleven er tijdens het ochtendgloren 100 jongens over.

Op vrijdag 23 oktober 1914 veroveren de Duitsers tegen de middag Tervate-Vicogne-Stuivekenskerke. Op zaterdag 24 oktober, kan men zelfs met de hulp van de 83e Bde Fransen Stuivekenskerke niet heroveren.

Maar er is HOOP, want wat onze jongens niet vermochten, kon het water wel.

Het gedenkteken werd opgericht in de jaren '30. Volledig vernieuwd door de Fam. d'Oultremont in de zomer van 2001.

Neerlegging van kransen door Jan Devos, Provinciecommandant van West-Vlaanderen,

door Lies Laridon, burgemeester van Diksmuide en talrijke andere militaire en burgerlijke overheden.

Herdenking in Stuivekenskerke

In Stuivekenskerke waren het 1e en het 2e Reg Karabiniers ingekwartierd. Zij vingen de eerste slag op tijdens de doorbraak in de bocht van Tervate. Ongeveer 1200 jongens bleven achter op het slagveld. De ganse operatie had in de nacht van 22 op 23 oktober 1914 meer als 2000 Belgische gesneuvelden tot gevolg.

Vermelden wij nog dat een speciale delegatie van de NSB Izegem, onder leiding van hun Burgemeester aanwezig was op de plechtigheid.

Bloemen werden neergelegd door verschillende personaliteiten.

Dank aan Roger Riekaert voor de info en foto's.

----------

Geert Vermeersch uit Izegem stuurde ons ook nog een aantal foto's:

Groepsfoto: de Izegemse afvaardiging bestaande uit de familieleden van wijlen karabinier Frederik Noppe (Dhr. Neese, Dhr. Huyghebaert, Dhr. & Mevr. Verhelst-Herman), de Vaandeldragers van de vaderlandse verenigingen en hun echtgenotes, Mevr. Mylle, burgemeester van Izegem, en de reanactors.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be