Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Cryerfarm - Geluveld - 09/09/2007

Op zondag 9 september 2007 kon iedereen, naar aanleiding van open monumentendag, gratis de oorlogssite Cryerfarm bezoeken in de Zonnebeekse deelgemeente Geluveld. Hieronder een aantal foto's.

Please find below a few photographs of a visit to warsite Cryerfarm at Geluveld. This site is not open to the public. On 'Monumentday', Sunday, September 9th, is was open to the public with a guide.

Toegang tot de site nabij de obelisk voor het Gloucestershire regiment, langs de weg Meenseweg.

Het infobord 'Clapham Junction'.

De site bevindt zich op 200 m van de Zandberg (64 m hoogte), bekend als Clapham Junction. Daar bouwen de Duitsers in 1916 een ondergrondse bunker, waarnaar hun gewonden van de slaglinie bij het Hooge afgevoerd worden. De constructie bestaat uit twee bunkers met daartussen een ingegoten galerij op fijne golfplaten.

Als Truppenverbandplatz zijn er twee brede toegangen, waarvan één van 2,65 m, op een totale lengte van 16,80 m. De dikte van de bedekking bedraagt 1,30 m en het gietwerk gebeurt tussen rond verankeringsijzer. Als aggregaat in het beton is gebruik gemaakt van fijne Franse kiezel en ook van lokale Reutelkeien. De site wordt in 1917 veroverd door het 71h London Regiment o.l.v. luitenant Cryer, naar wie de aangelegen hoeve Cryer Farm genoemd wordt.

De Britten blokken de toegangen tot de bunker af en maken een nieuwe opening aan hun eigen kant. In de Tweede Wereldoorlog wordt de bunker nog gebruikt als schuilplaats voor de burgerbevolking en daarna tot 1985 als beerput. De site is in 2001 herontdekt door ABAF vzw, vrijgemaakt en voorzien van een passende toegang in betonstenen. Binnenin zijn er nog sporen te zien van elektrische verlichting en een deel van de houten bekisting. De unieke ondergrondse site bevindt zich op privaat eigendom en is normaal niet toegankelijk.

En de boer hij ploegde voort. Het was eventjes wachten op de gids. Wie het zou worden, wisten de bezoekers niet. Maar het bleek niemand minder dan Franky Bostyn, de dynamische conservator van het Memorial Museum Passchendaele.

Flink wat belangstelling voor deze gidsbeurt om 13.00 uur.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be