Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Voorstelling boek + cd rom 'De Groote Oorlog' - Ieper - 03/04/2008

On Thursday, April, 3rd, 2008, a new book was presented at the town hall of Ieper. The book and cd rom 'The Great War' are only available in Dutch.

Op donderdag 3 april vond de voorstelling plaats van het nieuwe boek en bijhorende interactieve cd-rom 'De Groote Oorlog' in de conferentiezaal van het Ieperse stadhuis. Het boek en cd rom zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen de musea In Flanders Fileds, Talbot House en het IJzertoren Vredesmuseum en uitgeverij Lannoo.

Eerste spreker was de Ieperse schepen Frans Lignel. Hij dankte vooreerst iedereen voor hun komst en aanwezigheid. En dan stelde hij de vraag: "Waarom doen wij dit allemaal? Kunnen wij na al die jaren nog iets nieuws aanreiken?".

"Met het In Flanders Fields Museum willen we zowel de historische gebeurtenissen als het enorme menselijke lijden tonen. Het is geen zwart-wit of welles-nietes verhaal. Het IFF stelt zich in de plaats van de jonge soldaten, hun familie en hun vrienden. We geven in het museum bühne aan kunstenaars. Wij willen het leven alle kansen geven en willen nieuwe oorlogen vermijden. Tegelijk willen wij de wereld blijvend informeren en waarschuwen. En dat is een blijvende opdracht zonder einde. Om deze boodschap te doen overkomen, doen wij een beroep op de modernste hulpmiddelen, waaronder de beschikbare multimedia toepassingen", aldus de schepen.

Steven Van Tittelboom van Lannoo Multimedia was de volgende spreker: "We hebben anderhalf jaar gewerkt aan de voorbereiding van het boek en de cd. Na de publicatie van het boek 'De Laatste Getuige' in 2006, groeide het idee van de cd rom waarmee we het materiaal van de musea zeer goed kunnen ontsluiten. Hiermee willen we de jongeren aanspreken en warm maken voor het onderwerp".

Hij vervolgde: "Door middel van de multimedia is het geen stoffig onderwerp uit het verleden. Oorspronkelijk hadden we alleen een cd rom gepland. Maar we hebben die aangevuld met een complementair boek. De 2 kunnen los van elkaar gebruikt worden maar samen zorgen ze voor een totaalbeleving. Uitgangspunten zijn enerzijds de boodschap 'Nooit meer oorlog' en anderzijds brengen we de persoonlijke verhalen van 15 individuele mensen die de oorlog elk op hun manier beleefden. Tenslotte speelt ook het landschap van de Westhoek een belangrijke rol in deze publicaties".

Vervolgens gaven Dries Chaerle van Talbot House en Wouter Sinnaeve van het In Flanders Fields Museum een demo van de cd.

Dries Chaerle: "Tegen wil en dank kom je in de Westhoek de oorlog tegen. Ik herinner mij een pad dat in Poperinge dwars door de stad loopt en waar we als scholier moesten gaan lopen waardoor ik er een hekel aan kreeg. Maar het verhaal van mijn grootmoeder gaf me een totaal andere kijk op dit pad. Mijn grootmoeder moest tijdens de oorlog op de vlucht langs dit pad waar de spoorweg Poperinge-Frankrijk liep. En vandaag kom ik er zeer regelmatig wanneer ik er groepen rondleid".

Luc Cuppens zorgde voor de muzikale omlijsting.

De cd brengt het verhaal van 15 mensen met daarbij telkens een opdracht. Wouter Sinnaeve demonstreerde een opdracht en toonde tegelijk het verhaal van de Amerikaanse arts Harvey Cushing die als arts gewonde soldaten opereerde.

Elk personnage neemt een bepaalde episode uit de oorlog onder de loupe zodat je ook veel informatie krijgt op de CD. Je kunt aldus 15 tijdswanden bekijken en aanklikken. Het materiaal voor deze 15 verhalen komt uit de archieven van de verschillende musea.

Tot slot dankte ook Piet Chielens iedereen die zijn medewerking had verleend aan het boek.

En dan was het tijd voor de receptie.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be