Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Wandeling / Walk - Merkem - 19/04/2008

At the occasion of the 90th anniversary of the Battle of Merkem (april 1918), a walk through the village and the area was organized by the tourist office of Houthulst.

Nadat Duitsland begin maart 1918 met Rusland vrede had gesloten konden tientallen Duitse divisies worden overgebracht naar het Westelijke Front. Duitsland wilde zijn numerieke overwicht uitspelen voor het miljoenenleger van de USA in de oorlog zou betrokken zijn. Op 21 maart startte het offensief tussen Arras en Laon, maar na aanvankelijk groot succes liep het Duitse offensief vast voor Amiens.

Op 9 april probeerde de Duitse legerleiding het opnieuw in de vallei van de Leie, een week later gevolgd door een dubbele aanval bij Ieper. Op 17 april werden de Belgen bij Merkem-Kippe aangevallen. Na een korte terugtrekking heroverden ze snel alle verloren terrein. De Slag bij de Kippe (Merkem) was de eerste die Belgische troepen wonnen sinds augustus 1914. Op 25 april volgde een aanval op de Kemmelberg, waar de Britse troepen waren vervangen door Franse divisies. De heuvel werd ingenomen maar de Fransen hielden stand bij de Scherpenberg en Loker. De gevechten duurden nog tot in mei, nooit was de Duitse frontlijn zover opgeschoven, maar een doorbraak was voorkomen.

In de aanval en de verdediging vielen tienduizenden slachtoffers. In Merkem (Gemeente Houthulst), in Loker en Kemmel (Gemeente Heuvelland) worden deze veldslagen altijd al herdacht. Bij deze 90ste verjaardag sloten ook het In Flanders Fields Museum en de Vrienden van het In Flanders Fields Museum aan met een passend programma.

Hieronder een aantal foto's van de wandeling 'Drie Grachten' op zaterdagmiddag 19 april 2008 te Merkem.

Vertrek aan het Merkemplein. Hier en op een 11-tal andere plaatsen staan grote foto's van tijdens de oorlog. Je kunt een brochure met meer informatie bekomen bij de dienst toerisme van Houthulst. De contactgegevens vind je onder de rubriek 'Toerisme' van deze website.

Onze gids Bert start zijn uiteenzetting.

Aan het oud-gemeentehuis van Merkem hangen verschillende gedenkplaten, o.a. voor de deelname van:

Aan de hand van foto's en kaarten kregen we een idee van de situatie tijdens en na de oorlog.

Volgende halte: de gedenkzuil voor de deelname van het 19de linieregiment aan de slag van Merkem 17 april 1918 en W.O. II

In het domein van het kasteel van Merkem (niet toegankelijk) staat nog een unieke Duitse observatiepost.

Dan vervolgden we onze weg langs de Martjevaart.

Rechts in de verte zien we de groep die voor ons startte.

In de kerk van Langewaede.

Deze glasramen herinneren aan 1914-1918.

Het monument ter ere van de 3de Belgische divisie.

De kaart rechts toont de frontlijnen. Op diverse plaatsen langs de weg zagen we nog recente vondsten van oorlogsmunitie. De landbouwers vinden deze meestal en plaatsen die langs de kant van de weg. Bij een vondst moet je steeds de lokale politie verwittigen die op hun beurt Dovo verwittigen.

Rechts de kerk van Merkem.

De Epernon-bunker met de gedenkplaat voor J. Taymans.

Rechts de naamsteen 'De Kippe'.

Op het einde van de tocht kregen we nog allemaal de brochure 'Houthulst, beeld van een oorlog' en tevens een infobrochure over de oorlog 1914-1918 in Houthulst.

Je kunt het circuit 'Houthulst, beeld van een oorlog' nog tot 11/11/2008 afleggen. Een aanrader!

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be